Što vam sve treba za klas?

Autor: //Datum objave: 25.08.2010.

Bliži se početak nove plesne godine, odlučili ste da ćete plesati balet, upisali u neki studio,i sada samo trebate nabaviti opremu za klas (sat klasičnog baleta naziva se klasom). S obzirom na to da vam je pomalo neugodno pitati ljude što vam sve treba, donosimo popis stvari koje su vam potrebne od glave do pete.

1. triko (u plesnom svijetu on se naziva dresom) ili majica?

Ako se tek počinjete baviti plesom i ne znate koliko dugo će vas balet “držati” majica je definitivno bolji izbor. Neki pedagozi čak neće inzistirati na tome da je jako uska, tako da možete uzeti najobičniju majicu. Triko je skuplji, pogotovo ako ga kupujete u nekoj od trgovina koje drže plesnu opremu, a uz to može biti od materijala koji vas potiče na znojenje, ili možete pogriješiti s duljinom rukava i slično, što će ga učiniti praktično neupotrebljivim.

Savjet: majica je idealno, jeftino i praktično rješenje.

2. tajice ili trenirka?

Tajice nisu velika investicija, a doista će vam trajati. Trenirka je dobra, ali široka, a pedagogu je bitno da vidi vaše noge dok plešete (isto je i s majicom, no ona čak i ako je široka ne smeta previše, jer pedagog vidi kad se švercate i ne držite se kako treba). Možete uzeti i samo hulahupke, ako imate triko. Bitno je samo da, ako imate triko, nemate gole noge, jer ako radite bilo kakvu vježbu na podu, noge vam neće kliziti po podu a i možete ih ogrebati.

Savjet: tajice. Materijal nije bitan.

3. kožne ili platnene mekane papuče?

To ovisi o tome koliko novca imate, jer su kožne malo skuplje (naravno, ovisi i o tome želite li plesati u komadima kože mrtvih životinja). Također morate znati da se platnene prljaju, a peru se ručno, uz obvezno povremeno rastezanje i osjećaj da su papuče stisnute najmanje jedan klas. Kožne se ne prljaju nego samo deru, a to ružno izgleda. Zapravo je svejedno koje su, samo vodite računa da žene plešu u onima boje kože (ružičastim) a muškarci u bijelim ili crnim.

Savjet: ono što je vama draže.

4. grijači – da ili ne?

Definitivno da. Ako vam papuča imalo klizi s noge (može se dogoditi ako ne zavežete male gumice dovoljno čvrsto i ako vrpce našijete labavo) grijač će je držati na mjestu. Osim toga, u zimskim su mjesecima prilično korisni jer griju, a tome treba dodati i to što u njima vaša cjelokupna plesna pojava djeluje malo bolje.

Savjet: vuneni grijači.

Osim toga, na klasu morate imati zavezanu kosu, no to može biti običan rep, a ne punđa u mrežici pričvršćena špangicama. Pedagogu je najbitnije da vidi vaš vrat, i zato se kosa podiže.

Nitko vam to neće reći, ali čeka vas još jako mnogo rada dok ne dođete do sna svake plesačice baleta – špica. Mišići moraju biti dovoljno razvijeni da drže vaše tijelo dok ste na vrhu stopala. One su dosta skuplje, bolnije i kraće traju od mekanih papuča.

Najnovije iz kategorije "Za početnike":

Kako kupiti dobre špice?

Kupnja prvih špica svakoj je plesačici baleta velik događaj. No, on budi i strah: kako odabrati prave? Može li se dogoditi da slučajno kupi broj premalene, jer ne zna kakav je zapr

Pozicije nogu

Mnogi od nas su se na svom prvom satu baleta suočili s cijelim nizom neobičnih naziva. Jasno nam je da pokreti imaju svoja imena, da su na francuskom i teško pamtljiva, ali postoje

Što vam sve treba za klas?

Bliži se početak nove plesne godine, odlučili ste da ćete plesati balet, upisali u neki studio,i sada samo trebate nabaviti opremu za klas (sat klasičnog baleta naziva se klasom).

Najnovije vijesti na portalu:

Ples u predvečerje

ZAGREB – Besplatne baletne poslastice “vraćaju” se na otvoreno. U petak i subotu, oba dana u 19 sati, ispred HNK Zagreb će se u sklopu Ljetnih večeri tog kazališt

Ples u vremenu korone

ZAGREB –  Studija diljem zemlje otvorila su svoja vrata i satovi plesa su počeli. Premda vidimo da se u nekim studijima (nećemo ih imenovati) ne drže maske na licu niti

Gdje upisati satove baleta?

Zbog pandemije i posebnih uvjeta propisanih za plesače, jasno je kako mnogi neće otvoriti svoja vrata na jesen. Kako osigurati dovoljnu distancu svim polaznicima ako je studio smje