Kako kupiti dobre špice?

Autor: //Datum objave: 25.04.2011.

Kupnja prvih špica svakoj je plesačici baleta velik događaj. No, on budi i strah: kako odabrati prave? Može li se dogoditi da slučajno kupi broj premalene, jer ne zna kakav je zapravo osjećaj u špici? Koje je umetke najbolje kupiti? Gdje zašiti satenske vrpce? Većina plesačica otišla je u trgovinu koja drži plesnu opremu i prepustila se prodavačicama, koje uglavnom dobro ocijene model za pojedino stopalo. No, ako prodavačica nema strpljenja otići ćete van s krivim špicama, a to neće dobro završiti.

Evo nekoliko savjeta kako smanjiti mogućnost da se to dogodi:

– trebate špice, elastičnu vrpcu, satenske vrpce i umetke za prste. Neke špice (poput Sanshinih modela) imaju elastičnu i satenske vrpce, ali drugi proizvođači (poput Grishka) to nemaju. Ako se vodite ekonomskom računicom, znajte da će vam cijena doći na isto, pošto morate još uložiti u kupnju vrpci.

– raspitajte se kod pedagoga koje vam preporuča: ruski Grishko poznat je po najtvrđim kapicama, što njihove plesače čini najboljima na svijetu. Pitanje je, ipak, možete li vi podnijeti tako tvrd materijal. Sansha ima mekše modele (iako zapravo mekoća varira od modela do modela – Partenaire je neudobniji od Recital modela). Američke Gaynor Minden špice najbolje su na svijetu, jer su udobne i dugo traju, no koštaju nešto više od 1000 kuna. Bloch i Dancin su slične, jer su modeli prilično udobni.

– špice imaju kapice (onaj dio na prstima) rađene od kompozita raznih tkanina spojenih ljepilima  i ne mogu se prati. Jedino što možete je vlažnom krpicom preći preko papuče, iako to nema smisla jer će se već idući klas opet zaprljati. Papuča je satenska, a pripremite se na to da će se saten relativno brzo oderati. Kapica se stanjuje tokom vremena, radi čega špice imaju kratak rok trajanja. Jedina iznimka su gore spomenute Gaynor Minden špice, koje su plastične (radi čega se mogu prati) te profesionalnim plesačima traju oko 3 mjeseca (usporedbe radi, obične im traju 10-ak dana).

– oblik špice ovisi o modelu. Neke imaju otvor u obliku slova “V”, druge pak obli, a plesači u kazalištu najčešće taj otvor na vrhu zašivaju kako im rist ne bi klizio van.

– nakon što kupite špice, ne zaboravite kupiti i umetke za prste. Oni mogu biti pamučni i silikonski, a jedina prednost pamučnih je što vas koštaju manje od silikonskih. No imajte na umu da se umetci ne troše brzo i da ćete ih dugo imati, pa je to dugoročna investicija.

– satenske vrpce našivate tamo gdje vam pedagog kaže, jer svaki od njih ima svoje pravilo. Elastična vrpca (može biti najobičnija guma za hlače, samo nađite što deblju) se povremeno mijenja, jer joj elastičnost slabi. Našiva je se vodoravno preko rista i služi da vam dodatno drži stopalo. Ukoliko špica klizi na peti, a ustanovite da problem nije u činjenici da vam je velika, zašijte malu, neelastičnu vrpcu na peti, te kroz nju provlačite satenske vrpce.

– postoji cijeli niz metoda “slamanja” špica i svaki plesač koristi svoju. Neki špicu “lome” na nozi, što dugo traje i uglavnom se dogodi da nedugo nakon “slamanja” špica više nije za upotrebu zbog dotrajalosti. Neki je uglave između vrata i dovratka i tako je lome, drugi je namaču u alkohol (ili toplu vodu) jer se nakon toga papuča lako prilagodi obliku stopala Postoje i brutalnije metode, poput lupanja kapice čekićem, kako bi omekšala.

I još neke zanimljivosti. Nacionalna baletna prvakinja Almira Osmanović bila je pomalo lijena što se tiče našivanja satenskih vrpci. Običavala je prorezati platno špice na onim mjestima gdje bi inače našila vrpce i jednostavno dugačku vrpcu provukla kroz obje rupe. Zatim bi obula špicu, a peta bi joj pritiskala vrpcu na dno špice i tako bi ju vezala oko gležnja.

Većina plesača saten sa vrha špice odere skalpelom te zatim debljim koncem prišije krajeve. To čine jer špica ispod satena ima grubi materijal koji se manje kliže. Uz takvu zaštitu od klizanja, koristi se i kalofonij, žuta skrutnuta smola koja se razmrvi i utrlja u špicu. Zato se ponekad na tamnim baletnim podovima vide bijeli tragovi. A ako nemate kalofonija, dobro će poslužiti i zašećerena voda ili Coca Cola.

Profesionalne balerine tijekom jedne predstave znaju promijeniti i po nekoliko pari špica. Ovisno o onome što ih u predstavi čeka, biraju tvrđe (novije) ili mekše (već korištene) špice.

Na kraju treba napomenuti da špice ne kupujete sve dok vam pedagog to ne odobri. Ukoliko mislite da to možete sami i da nećete raditi niša komplicirano, znajte da ćete se uhvatiti kako radite pirouette ili nešto slično. Takve su stvari izuzetno opasne, pogotovo ako niste spremni i upamtite da lako možete povrijediti stopalo. Povreda stopala može vas zauvijek odvojiti od baleta, pa se nemojte izlagati takvoj opasnosti zbog nestrpljivosti. U baletu je za svaki korak potrebno vremena i zato uživajte u svakom novom pokretu, a špice će, ako ustrajete, kad – tad postati vaša stvarnost.

Najnovije iz kategorije "Za početnike":

Kako kupiti dobre špice?

Kupnja prvih špica svakoj je plesačici baleta velik događaj. No, on budi i strah: kako odabrati prave? Može li se dogoditi da slučajno kupi broj premalene, jer ne zna kakav je zapr

Pozicije nogu

Mnogi od nas su se na svom prvom satu baleta suočili s cijelim nizom neobičnih naziva. Jasno nam je da pokreti imaju svoja imena, da su na francuskom i teško pamtljiva, ali postoje

Što vam sve treba za klas?

Bliži se početak nove plesne godine, odlučili ste da ćete plesati balet, upisali u neki studio,i sada samo trebate nabaviti opremu za klas (sat klasičnog baleta naziva se klasom).

Najnovije vijesti na portalu:

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda

Počinje TREPS!

ZAGREB – TREPS plesni susreti, 19 po redu, počinju u petak, 12. travnja u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Članove ocjenjivačkog suda ove godine čine Ivana Bojanić, Ma

Diptih McGregora i Volpinija

ZAGREB – Baletni diptih dvojice umjetnika, Wayna McGregora i Massimiliana Volpinija premijerno će se predstaviti publici večeras, 15. ožujka, sjedinivši dvojicu koreografa ko