Slavna balerina o veganstvu

Autor: //Datum objave: 07.11.2016.

RIM – Sylvie Guillem, odnosno, Mademoiselle Non, prošlog tjedna gostovala je u jednoj emisiji na talijanskoj televiziji, u kojoj je bilo riječi o veganskoj prehrani. Pred novinarom je otvorila svoj frižider i izvukla konzervu “Faux Grasa”, odnosno, foie grasa za vegane. Tako je počeo prilog u kojem ova najslavnija balerina 20. stoljeća govori o svojoj prehrani, odnosno, o odgovornom hranjenju. To je tema koju shvaća vrlo ozbiljno i o njoj strastveno govori.

 

– Nekad davno i sama sam bila među onima koji su govorili: “Ah, jadni maleni janjci, žao mi je što ih ubijaju, ali tako su ukusni”. No, to je bio moj stav jer nisam znala što se zaista događa u klaonicama i industriji mesa općenito. Postala sam veganka prije sedam godina, dok sam još bila aktivna plesačica, i u to sam vrijeme neprestano čula pitanje “Ali kako dođeš do proteina?”. Milijun puta sam čula to pitanje i ljudi se nisu prestajali čuditi mojem načinu prehrane – rekla je Guillem, smijući se.

 

Uvijek im je odgovarala jednako: proteine dobije iz biljaka koje jede. Hvala na pitanju, kaže, dobije ih sasvim dovoljno, jer je na sceni uvijek bila nevjerojatno snažna plesačica. Iako je i prije prelaska na prehranu zbog koje se ne izrabljuju, muče i ubijaju životinje bila snažna, to je prije nekoliko godina postalo još izraženije. Mlađi plesači su joj se divili, pitajući je otkud joj u toj dobi ta snaga.

 

sylvie

Foto: Sylvie Guillem, izvor: youtube.com

 

 

– Svima bih poručila: postanite vegani. Postoji mnogo atletičara koji su vegani. Kada je riječ o našem zdravlju zapravo nemamo izbora i moramo nešto napraviti sami za sebe. Nisu političari jedini koji mogu promijeniti stvari – i mi to možemo. Nije samo stvar u zdravlju. Čak 82 posto djece koja umiru od gladi živi u zemljama koje proizvode žitarice za prehranu životinja. Ne možemo više zatvarati oči. Moral nam govori da neke stvari moramo promijeniti, a to nam govore i vlastita tijela – rekla je Guillem novinaru.

 

Objasnila je kako je, u njenom slučaju, bila riječ o moralnom izboru. Nitko je nije natjerao da prestane konzumirati meso, jaja, ribu, mlijeko… Znala je što radi i, dodaje, dobro je znala da ne želi biti dio industrije mučenja životinja. Bila je to promišljena odluka, koja nije donesena u trenutku, nego je bila plod dugotrajnog promišljanja.

 

– Učinila sam svoje, iako sam samo mala kap u oceanu. No, jedna kap uz drugu i treću čine nešto, i zajedno možemo promijeniti svijet. Oni koji jedu meso misle da su oni u pravu, a ja u krivu. Možda ih moja promišljanja uznemiravaju, ali smatram da, čak i ako im nije stalo do životinja, neke poteze moraju povući zbog samih sebe, zbog svoje budućnosti – rekla je slavna balerina, koja dane svoje mirovine provodi na brežuljcima iznad Lazia, u Italiji.

 

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Priča o Margareti Froman

Prije samo nekoliko dana, točnije 16. siječnja 2021. godine napunilo se 100 godina od dolaska Margarite Froman u Zagreb. Ova teška godina koja je iza nas okupirala je naše misli dr

Obljetnica rada Mirne Sporiš

ZAGREB – Prvakinja Baleta Mirna Sporiš ove sezone obilježava 30. obljetnicu umjetničkoga rada ostvarenog u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Počela je plesati s pet go

Preminuo Miljenko Vikić

DUBROVNIK –  Ova turobna 2020. godina oduzela nam je tolika zadovoljstva jednostavnog života i mada joj se ipak nazire kraj neumoljivo nas pogađa i dalje. Jučer je u 89.

Najnovije vijesti na portalu:

Premijera u Zajcu

RIJEKA -Baletni diptih: „Patetična“ i „Posvećenje proljeća“ večeras će biti premijerno izveden u riječkom HNK. Koreografiju potpisuju Douglas Lee na glazbu Ludwiga van Beethovena,

Najavljeno još baleta ispred HNK

ZAGREB – Balet u predvečerje ide dalje. Tako sutra počinje u 19 sati, a u planu su, osim baletnih vježbi i prizori iz Labuđeg jezera te Giselle. Pas de deux, 2. Čin Labuđeg j

Balet Preljocaj ispred HNK

ZAGREB – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u koprodukciji s Francuskim institutom i Baletom Preljocaj, uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zaje