Razlozi za ples

Autor: //Datum objave: 05.12.2016.

NEW YORK – Wendy Whelan, prvakinja njujorškog baletnog kazališta New York City Ballet, otplesala je svoju posljednju baletnu ulogu prošlog mjeseca, ali njezina plesna karijera još uvijek traje. Sljedeće godine kreće na turneju sa vlastitom suvremenom produkcijom pod nazivom Restless Creature, koja će se premijerno održati u Londonu.

 

U tom projektu surađuje sa četiri mlada koreografa: Kyleom Abrahamom, Joshuom Beamishem, Bryanom Brooksom, i Alejandrom Cerrudom od kojih je svatko koreograf po jednog dueta sa Wendy. Publika će moći vidjeti Wendynu nevjerojatnu sposobnost prilagođavanja različitim plesnim stilovima. Sama tvrdi kako nikada ne će odustati od plesa, a navodi i deset razloga zašto. Nedavno ih je podijelila sa svim ljubiteljima plesa, a mi vam prenosimo njene razloge. 

 

 

Ples tijelo čini fleksibilnim i pokretnim. Iako je katkada teško nastaviti s napornim vježbanjem, a bolovi tijekom i nakon treninga su neizbježni, ona prava bol nastupa tek nakon prestanka plesa.

 

Tijelo koje se kreće, zdravo je tijelo. Sport općenito, a osobito ples, dobar je za zdravlje. Razumijevanje svojeg tijela pomaže plesačima da odrastu u snažne i savjesne ljude.

 

Plesačka prijateljstva su posebna prijateljstva. Plesači koji zajedno plešu stvaraju jedinstvenu međusobnu vezu i često se slažu da ne mogu zamisliti život jedni bez drugih. Dijele istu strast koju samo oni razumiju i koja je temelj za čvrsto i kvalitetno prijateljstvo.

 

Plesom se rješavaju problemi. Plesači moraju savladati brojne zahtjevne koreografije, slušati različite varijacije, raditi sa raznim dobrim i lošim koreografima i ljudima. Suočavanje s takvim izazovima čini plesače spremnijima za suočavanje s ozbiljnim životnim situacijama i problemima.

 

Uvijek se isprobavaju novi pokreti. Ples tjera plesače na svladavanje novih pokreta, onih koji im idu dobro, ali i onih u kojima nisu najbolji. Svakodnevno ih uči da testiraju vlastitu izdržljivost i da rade na svojim slabim točkama. Plesači ne mogu plesati samo ono u čemu su dobri i upravo se u tim slabim točkama vidi tko ima najveći napredak.

 

Ples potiče kreativnost. Ples je kreativan rad koji plesačima već od prvih plesnih koraka razvija maštu.

 

Plesom se pune baterije. Energija proizvodi energiju. Plesači su uvijek puni energije nakon otplesane predstave.

 

Ples je moguć u svakoj životnoj dobi. Neki će ljudi reći „Prestar sam za to.“ ili pak „Premlad sam za to.“ Ali ako ste inovativni uvijek postoji način da plešete.

 

Dobar je osjećaj. Svaki je početak težak pa tako i u plesu. Ali nakon što se počne plesati redovito, tijelo se otvara i sa svakim novim treningom stvara predivan osjećaj.

 

Ples je zabavan. Energija, druženje, izazovi. Sve to stvara užitak koji nam samo ples može pružiti.

 

 

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

“Balet je za plesanje, da bi se uživalo, da bude lijepo”

Sonja Kastl, bivša balerina, koreografkinja i šefica baleta u Zagrebu i Klagenfurtu, nedavno je proslavila 90. rođendan. Tim povodom s njom smo razgovarali o bogatoj karijeri, škol

“Uvijek želim vidjeti klasiku i ona me jako zanima”

Angelin Preljocaj došao je u Zagreb kako bi vidio plesače Baleta HNK koji pripremaju njegova djela “La Stravaganza” i “Annonciation”. Premijera je 7. lipnja, a do sada su s nj

“Ples oduvijek pripada ljudima”

Milko Šparemblek nedavno je proslavio 90. rođendan, a još proljetos ponovno je na scenu postavio jedan svoj balet. Tada je odlučio: riječ je o njegovom zadnjem koreografskom poslu.

Najnovije vijesti na portalu:

Nije dobro na Ilirskom

ZAGREB – Mnogo je škola stradalo u potresu, a među njima i Umjetnička škola Silvije Hercigonje u Zagorskoj. No, dok o toj školi znamo sve detalje, jer su sve objavljivali na

Problemi s roditeljima

ZAGREB – Dobro znamo kakva je trenutno situacija vezana za pohađanje nastave, a u Zagrebu je tim gore što su mnoge škole oštećene. Među njima je i Umjetnička plesna škola Sil

Prvo online natjecanje

SYDNEY – Umjetnici, a samim time i balet, nalazi se među najugroženijim industrijama koje je pogodila pandemija Covid-19. Brojne su predstave, premijere, gostovanja i natjeca