Razlozi za ples

Autor: //Datum objave: 05.12.2016.

NEW YORK – Wendy Whelan, prvakinja njujorškog baletnog kazališta New York City Ballet, otplesala je svoju posljednju baletnu ulogu prošlog mjeseca, ali njezina plesna karijera još uvijek traje. Sljedeće godine kreće na turneju sa vlastitom suvremenom produkcijom pod nazivom Restless Creature, koja će se premijerno održati u Londonu.

 

U tom projektu surađuje sa četiri mlada koreografa: Kyleom Abrahamom, Joshuom Beamishem, Bryanom Brooksom, i Alejandrom Cerrudom od kojih je svatko koreograf po jednog dueta sa Wendy. Publika će moći vidjeti Wendynu nevjerojatnu sposobnost prilagođavanja različitim plesnim stilovima. Sama tvrdi kako nikada ne će odustati od plesa, a navodi i deset razloga zašto. Nedavno ih je podijelila sa svim ljubiteljima plesa, a mi vam prenosimo njene razloge. 

 

 

Ples tijelo čini fleksibilnim i pokretnim. Iako je katkada teško nastaviti s napornim vježbanjem, a bolovi tijekom i nakon treninga su neizbježni, ona prava bol nastupa tek nakon prestanka plesa.

 

Tijelo koje se kreće, zdravo je tijelo. Sport općenito, a osobito ples, dobar je za zdravlje. Razumijevanje svojeg tijela pomaže plesačima da odrastu u snažne i savjesne ljude.

 

Plesačka prijateljstva su posebna prijateljstva. Plesači koji zajedno plešu stvaraju jedinstvenu međusobnu vezu i često se slažu da ne mogu zamisliti život jedni bez drugih. Dijele istu strast koju samo oni razumiju i koja je temelj za čvrsto i kvalitetno prijateljstvo.

 

Plesom se rješavaju problemi. Plesači moraju savladati brojne zahtjevne koreografije, slušati različite varijacije, raditi sa raznim dobrim i lošim koreografima i ljudima. Suočavanje s takvim izazovima čini plesače spremnijima za suočavanje s ozbiljnim životnim situacijama i problemima.

 

Uvijek se isprobavaju novi pokreti. Ples tjera plesače na svladavanje novih pokreta, onih koji im idu dobro, ali i onih u kojima nisu najbolji. Svakodnevno ih uči da testiraju vlastitu izdržljivost i da rade na svojim slabim točkama. Plesači ne mogu plesati samo ono u čemu su dobri i upravo se u tim slabim točkama vidi tko ima najveći napredak.

 

Ples potiče kreativnost. Ples je kreativan rad koji plesačima već od prvih plesnih koraka razvija maštu.

 

Plesom se pune baterije. Energija proizvodi energiju. Plesači su uvijek puni energije nakon otplesane predstave.

 

Ples je moguć u svakoj životnoj dobi. Neki će ljudi reći „Prestar sam za to.“ ili pak „Premlad sam za to.“ Ali ako ste inovativni uvijek postoji način da plešete.

 

Dobar je osjećaj. Svaki je početak težak pa tako i u plesu. Ali nakon što se počne plesati redovito, tijelo se otvara i sa svakim novim treningom stvara predivan osjećaj.

 

Ples je zabavan. Energija, druženje, izazovi. Sve to stvara užitak koji nam samo ples može pružiti.

 

 

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Preminula Ivanka Žunac Beba

ZAGREB – Preminula je Ivanka Žunac Beba, naša poznata balerina i pedagoginja, koju su mnogi najviše pamtili po tumačenju uloge Giselle u istoimenom baletu. Rođena je u Zagreb

‘ Nema ljepše stvari nego raditi ono što voliš!’

Poput eksplozije meteorita u splitskim kulturnim krugovima je odzvonila vijest da jedna od najboljih baletnih solistica, Nozomi Miura odlazi iz Hrvatskog narodnog Kazališta. Solist

Priča o Margareti Froman

Prije samo nekoliko dana, točnije 16. siječnja 2021. godine napunilo se 100 godina od dolaska Margarite Froman u Zagreb. Ova teška godina koja je iza nas okupirala je naše misli dr

Najnovije vijesti na portalu:

Dodijeljene nagrade

ZAGREB – Trešnjevačka plesna scena Centra za kulturu Trešnjevka po sedamnaesti je put okupila plesne skupine iz cijele Hrvatske na TREPS festivalu plesa od 25. do 2

Počinje Treps

ZAGREB – 17. TREPS festival plesa održat će se od 25. do 27. studenog s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasični balet, suvremeni ples, 

Barišnjikovu dodijeljeno priznanje

LONDON – Royal Academy od Dance u četvrtak je dodijelila svoje najvažnije priznanje Nagradu krunidbe kraljice Elizabete II., Mihailu Barišnjikovu. Nagradu mu je predala kralj