Baletna donacija muzeju

Autor: //Datum objave: 10.05.2017.

ZAGREB – Lepeza i kutijica za šminku Ane Pavlove, kostimi Mikhaila Barišnjikova, Margot Fonteyn i Marisa Liepe, preteča današnjih špica s početka 19 stoljeća, potpisane fotografije Vaclava Nižinskog, Alicije Markove, Maje Pliceskaje… To je samo nekoliko od 482 predmeta “Zbirke Yuresha”, koja je od jutros vlasništvo Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebz. Dosadašnji vlasnik zbirke, poznati svjetski baletan iz Hrvatske Jelko Yuresha, odlučio je sve te predmete trajno pokloniti svojoj domovini.

 

Sam Yuresha, koji je baš danas proslavio 80-ti rođendan, istaknuo je kako je tijekom karijere prikupljao brojne baletne stvari – od kostima koje su mu dala neka od najpoznatijih plesača 20. stoljeća, preko njihovih potpisani fotografija, kostima, kruna… Jedan od tih je kostim Spartaka Marisa Liepe, kojeg mu je taj plesač dao kako bi u njemu i sam zaplesao na jednom gostovanju.

 

– Zahvalio sam mu i spremio ga. Nije mi palo na pamet da zaista zaplešem u tom kostimu. Bio počašćen što mi ga je poklonio, a ja sam plesao u nekom drugom. Taj kostim u sebi još uvijek ima njegov znoj, emocije koje je Marius na neki način utisnuo u tkaninu, plešući u njoj. Drago mi je da će ga publika moći vidjeti u Muzeju – rekao nam je vitalni Yuresha, rođen kao Željko Jureša. Kaže kako su mu ime promijenili u trenutku kad je otišao plesati u Veliku Britaniju. Prihvatio ga je i do kraja plesne karijere, a kasnije i koreograf, potpisivao se stranom inačicom svog imena.

 

– Moje ime nije bilo zvučno, bar ne onako kao što je zvučno ime Vaclava Nižinskog. Zato se i nisam bunio kada su ga stranci promijenili – rekao je Yuresha kroz smijeh i prisjeća se kako su mu u jednom domaćem kazalištu rekli kako neće ostvariti nikakvu karijeru, a onda je uspio u inozemstvu i plesao diljem svijeta.

 

 

Predstavljanje donacije, foto: balet.com.hr

 

Priznaje kako je oduvijek bio kolekcionar, jer je volio prikupljati stvari. Doma je donosio sve što je mogao: sve sitnice iz kazališta, u kojem su radili on i njegova pokojna žena, balerina Belinda Wright.

 

– Baletni je život tako osamljen. Nema socijalnog života, ničeg. Neki su naši kolege nakon predstave otišli doma i gledali TV, ako razumijete što želim reći. Mi nismo bili takvi – bili smo drugačiji. Meni je bilo lijepo imati krune i haljine kod kuće, jer je to bio dio cjeline onog što oboje jesmo – kaže Yuresha.

 

Na donaciju cjelokupne zbrike odlučio se prije dvije godine, a drago mu je da je ona novi dom pronašla u muzeju koji se nalazi preko puta Hrvatskog narodnog kazališta. Nije mu ovo prvi put da donira – njegovi predmeti nalaze se u plesnim muzejima u Velikoj Britaniji, SAD-u, Izraelu i Švicarskoj.

 

– Znate, uplašio sam se što će biti sa svim stvarima koje sam marljivo prikupljao tijekom života. Htio sam da ih drugi vide i da nešto nauče iz svega toga. U tim kostimima je na neki način dug svih oni koji su plesali u njima, njihove emocije… Odjeća skriva našu dušu, pokazuje da smo nešto drugo – rekao nam je Yurisha.

 

U Muzeju za umjetnost i obrt ne skrivaju koliko su sretni zbog poklona kojeg su dobili.

 

– Ova donacija je jedna od najznačanijih u povijesti našeg muzeja. Ona je poklon Zagrebu, državi i cijeloj naciji. Pohranit ćemo je i zaštititi, a nadam se da ćemo je uskoro i izložiti. Želio bih da to bude do kraja godine, ali to ovisi o financijama – rekao nam je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, i dodao kako je publika već imala priliku vidjeti neke od tih predmeta u sklopu izložbe Orašar.

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

“Balet je za plesanje, da bi se uživalo, da bude lijepo”

Sonja Kastl, bivša balerina, koreografkinja i šefica baleta u Zagrebu i Klagenfurtu, nedavno je proslavila 90. rođendan. Tim povodom s njom smo razgovarali o bogatoj karijeri, škol

“Uvijek želim vidjeti klasiku i ona me jako zanima”

Angelin Preljocaj došao je u Zagreb kako bi vidio plesače Baleta HNK koji pripremaju njegova djela “La Stravaganza” i “Annonciation”. Premijera je 7. lipnja, a do sada su s nj

“Ples oduvijek pripada ljudima”

Milko Šparemblek nedavno je proslavio 90. rođendan, a još proljetos ponovno je na scenu postavio jedan svoj balet. Tada je odlučio: riječ je o njegovom zadnjem koreografskom poslu.

Najnovije vijesti na portalu:

Nije dobro na Ilirskom

ZAGREB – Mnogo je škola stradalo u potresu, a među njima i Umjetnička škola Silvije Hercigonje u Zagorskoj. No, dok o toj školi znamo sve detalje, jer su sve objavljivali na

Problemi s roditeljima

ZAGREB – Dobro znamo kakva je trenutno situacija vezana za pohađanje nastave, a u Zagrebu je tim gore što su mnoge škole oštećene. Među njima je i Umjetnička plesna škola Sil

Prvo online natjecanje

SYDNEY – Umjetnici, a samim time i balet, nalazi se među najugroženijim industrijama koje je pogodila pandemija Covid-19. Brojne su predstave, premijere, gostovanja i natjeca