Pismo mlađem sebi

Autor: //Datum objave: 07.01.2017.

ZAGREB, OSIJEK – Što biste rekli mlađem sebi, da si možete napisati pismo? Na koje pogreške biste sebe upozorili? A da ste plesač – što biste tek onda sebi rekli?

 

Tri domaća plesača – zagrebačka balerina Mirna Sporiš, baletan Azamat Nabiullin te osječki baletan Vuk Ognjenović prihvatili su nimalo lak zadatak. Sjeli su i napisali pismo samima sebi na početku karijere. Donosimo vam njihova pisma.

 

Azamat Nabiullin, foto: balet.com.hr

 

Azamat Nabiullin (1978), prvak baleta HNK Zagreb 

 

Sve što radiš, radiš za sebe. Koliko god dobro radio svoj posao, koliko god uloga otplesao i nagrada osvojio, uvijek će te netko osporavati. Ne možeš se svidjeti svima. Ne moraš se sviđati svima.

 

I na kraju, kad otplešeš sve što si mogao, najbolje što si mogao, odgovaraš samo sebi. Nikad nećeš biti savršen. Nema boljih ili lošijih, samo drugačijih. Svatko može nešto dati na sceni. Nikad se ne uspoređuj s drugima. To što radiš je najljepša stvar na svijetu.

 

 

 
Mirna Sporiš, foto: HNK Zagreb

 

Mirna Sporiš (1973), prvakinja baleta HNK Zagreb 

 

Draga Mirna,

Pišem ti ovo pismo kako bi ti rekla da si do sada ustvari bila na dobrom putu. Gledala sam te odozgora i divila se tvojoj smjelosti i hrabrosti svaki put kada si se trebala popest na novu stepenicu. Ne mogu i teško mi je dati ti savjet jer vidim da si sve radila sa srcem i vodila se uvijek instinktom. Svaki savjet sada bio bi suvišan. Tvoje dizanje iza svakog pada je bilo čudesno, trajalo je toliko kratko, ustvari mi se čini da nikad nisi ni pala, da si prije bila gore nego dolje. Tvoja zarazna energija podizala je dobru vibraciju oko tebe, te su se svi u tvom društvu osjećali odlično, pomalo začarani pozitivom i lakoćom življenja. Susretala si se sa različitim osobama i tu bih ti dala savjet koji ti je trebao, a to je da si budeš opreznija i odlučnija a i pomalo stroža u procjeni drugih.

 

Balet te naučio velikoj disciplini, odgovornosti, otpuštanju i ne vezivanju. Ta strogoća u profesiji dala ti je smjernice za sve što te čekalo na životnom putu. Osnažila te svaka situacija, svaka nova uloga, novi partner u plesu, novi partner u životu. Sve je to bila jedna velika škola koja će ti trajati dokle god će tvoje nožice hodati po vršcima prstiju, dokle got ćeš živjeti na ovoj planeti. Isprepletenost privatnog i poslovnog života, to sjedinjenje dviju ljubavi u jednu cjelovitost su tvoja velika prednost. Nikad, al nikad se nemoj promijeniti, nikad nemoj prestati gledati ružičastim naočalama i uvijek traži ono dobro, najbolje u sebi a onda će i sve oko tebe biti prirodno, baš onako kako treba biti. Mala, uživaj u životu!

Tvoja…JA

 

Vuk Ognjević, foto: privatni album

 

Vuk Ognjenović, solist HNK Osijek

 

Oj Vuče,

budi svoj, ne daj drugima da ti govore za što si sposoban, a za što ne. Poslušaj ih, razmisli, pa vidi da li ti njihova vizija tebe odgovara. Ako da, onda im vjeruj, ako su dobronamjerni i pozitivni, no i onda uvijek više vjeruj sebi. Ako ti kažu da si talentiran, shvati to kao priliku za još većim napretkom, ako ti pak kažu da nisi talentiran, prihvati se posla još i više kako bi si, a i njima, dokazao suprotno. Budi tvrdoglav, užasno tvrdoglav, to će ti pomoći u životu. S vremena na vrijeme stani malo i razmisli o svemu, pogledaj se gdje si, jesi li sretan… Utvrdi prioritete i kreni dalje, ne odustaj.

 

Balet je težak, jako težak, zato ćeš ga i voljeti, jer je kao i život, nema prečaca, nema garancija, vodi u neizvjesnost, a najbolje od svega bude kada se prepustiš. Vidjet ćeš to dosta kasnije, najbolji trenutci na sceni biti će ti kada se u potpunosti prepustiš plesu, kada budeš u transu……e tog ti želim još i više. Kada pomisliš da ti je najgore, i sve ti se čini teško i nedostižno, osvrni se i sjeti kako ti se i do toga trenutka u životu sve činilo tako, pa si dogurao gdje se nikada prije nisi mogao ni zamisliti. Tako će ti biti i dalje, vjeruj mi (meni možeš bez zadrške), to i jest život, rušenje granica fizičkih (u plesu), ali i mentalnih, a ponajviše duhovnih, jer bez toga nema onoga umjetničkog u našem pozivu. Zbog toga sve i ima smisla.

 

Radi k’o „životinja“, budi uporan, bori se sam sa sobom u dvorani i svojoj glavi, nek’ te pozitiva preplavi. Najbitnije od svega, budi dobar čovjek, ljudsko biće, jedino takvom tebi tvoj ples, tvoja umjetnost, ima smisla, a sve ostalo bio bi uzaludan trud. Zato „mali“ budi svoj, idi živi „punim plućima“, budi sretan i od života uvijek traži još. Pleši sebi, i drugima, i plesom učini ovaj svijet barem za jedan pokret ljepšim mjestom.

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Preminula Suzana Bačić

ZAGREB – U srijedu je preminula istaknuta baletna umjetnica i dugogodišnja članica Baleta HNK u Zagrebu, balerina i baletna majstorica Suzana Bačić. Rođena je 1962. u Zagrebu

Petranović proslavio 30. obljetnicu rada

ZAGREB – Nacionalni prvak Baleta HNK u Zagrebu, Tomislav Petranović u srijedu 21. prosinca obilježio je 30. obljetnicu umjetničkoga rada. Trideset godina uspješne karijere za

Preminula Ivanka Žunac Beba

ZAGREB – Preminula je Ivanka Žunac Beba, naša poznata balerina i pedagoginja, koju su mnogi najviše pamtili po tumačenju uloge Giselle u istoimenom baletu. Rođena je u Zagreb

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda