“Ovo su naši najdraži baletni dueti”

Autor: //Datum objave: 01.03.2018.

Zamolili smo četvero naših sjajnih plesača – Pavlu Pečušak, Azamata Nabiullina, Mirnu Sporiš i Tomislava Petranovića da nam izdvoje svoje najdraže pas de deux. Nije im bilo lako odabrati, odmah su nam to rekli, jer je iza njih toliko mnoštvo otplesanih i pogledanih baleta, da odluku nije bilo kako donijeti.

 

PAVLA PEČUŠAK – Orašar, Giselle i Druga simfonija

 

Priznaje kako više voli duete nego solističke dionice i kroz smijeh kaže kako možda zato što je u dvoje uvijek ljepše. Svaki duet kojeg je tijekom karijere plesala na neki je način bio poseban i ima važno mjesto u njenom srcu. Zato joj nije bilo lako izdvojiti najdraže.

 

– Meni drag balet i ne tako uobičajen duet, odnosno kvartet je bio iz Druge simfonije Roberta Schumanna u koreografiji Uwea Scholza iz Večeri njemačkih autora). Što me osvojilo kod tog baleta? Nevjerojatna muzikalnost koreografa Uwea Sholza! Taj balet je gotovo lišen kostima i scenografije pa sva pažnja ide na ples, plesače i samu glazbu! To nije narativan balet, opisala bi ga kao slavu i poezija plesa kroz klasične i neoklasične baletne korake. Na sceni je to bio fantastičan osjećaj, jer sam se koncentrirala isključivo na pokret i muzikalnost. Šteta što se više ne izvodi – ističe Pečušak.

 

Od ostalih dueta voli pas de deux Vile šećera i Princa iz Orašara, te onaj u drugom činu Giselle.

 

– On je tako emotivan, eteričan i pravo slavlje klasičnog bijelog baleta – smatra.

 

 

                                                                                  Azamat Nabiullin i Pavla Pečušak u Giselle, foto: HNK

 

 

AZAMAT NABIULLIN – Spartak i Giselle

 

Puno je toga odlično, kaže Nabiullin. Uglavnom voli sve balete koji imaju dramaturgiju i u kojima pas de deuxovi imaju značenje.

 

– Samo ne plastika, kakva često zna biti u novim baletima – ističe plesač.

 

Nakon dosta razmišljanja izdvojio je dva baleta koja su mu posebno draga. Prvi je Spartak Leonida Jakobsona, a posebno mu je drag zadnji duet Spartaka i Frigiji. Osim toga, odabrao je i Giselle. Tu nije mogao izdvojiti koji mu je pas de deux najdraži.

 

– I prvi i drugi su toliko genijalni da jednostavno ne mogu uprijeti prstom i reći da mi je neki dio najdraži. Nemoguće je odabrati najbolji pas de dex u Giselle, kad su svi savršeni – smatra Nabiullin.

 

 

MIRNA SPORIŠ – Čajkovski, Don Quijote, Bajadera. Coppelia na Montmantreu i Dama s Kamelijama

 

Najdraži joj je Čajkovski pas de deux, čiju koreografiju potpisuje George Balanchine. Još u baletnoj školi, gledajući Irenu Pasarić i Dinka Bogdanića kako ga plešu, maštala je da će ga plesati i to baš tako dobro kao i oni. Želja joj se na kraju i ostvarila, pa je otplesala taj pas de deux i on joj je ostao jedan od dražih.

 

– Jedan je od težih i zahtjevnijih pas de deuxa, s paradnom notom te se zato i često izvodi na Gala koncertima. Vrlo je muzikalan i u njemu se isprepliću grandiozne poze i podrške s poznatom Balanchineovom tehnikom plesanja. Zbog te specifičnosti izvedbe, malo je balerina koje mogu izvesti stilski ovaj ples. Posebna je i coda u ovom pas de deuxu, jer se balerina i plesač izmjenjuju više puta nego je uobičajeno, te svojim bravurama podižu tenziju i oduševljenje kod publike – pojašnjava Mirna.

 

 

Mirna Sporiš u Alisi, foto: HNK

 

Jako voli i grand pas de deux iz trećeg čina Don Quijotea Dinka Bogdanića, koji je zapravo vjenčani duet u kojem Kitri i Basilio slave svoju ljubav. On se izvodi nakon tri sata predstave, kad su plesači već skoro na kraju snaga, dodaje Mirna. Ton koji se provlači kroz njega je veličanstvenost, a od plesača traži snažnu tehniku plesanja, podrški i skokova.

 

Omiljen joj je i Grand pas de deux iz drugog čina Bajadere koreografa Bogdanića. U njemu je, kaže, jedna od najpoznatijih ženskih varijacija, neizostavna sa svih baletnih natjecanja. Sama uloga donosi držanje jedne princeze koja je nadmoćna i to se mora osjetiti u toku cijelog plesa, što je njoj dobro leglo. Izdvojila je i pas de deux iz trećeg čina “Coppelia na Montmartreu” Yourija Vamosa. Riječ je o samom kraju predstave, a dio na kojeg cilja je zapravo san slikara Loutreca.

 

– Ovo i nije forma pas de deuxa kakvu poznajemo a kojoj je bio začetnik Francuz Marius Petipa. U ovom duetu su varijacije implementirane u sam duet. Naime, muška varijacija je na samom početku, tada slijedi duet, pa je kraća ženska varijacija i finale. Svijetlo na sceni je prigušeno te plesači moraju biti jako skoncentrirani da se ne bi dogodila kakva nezgoda – prisjeća se Mirna.

 

Kao zadnji najdraži “korak dvoje” izdvaja onaj iz drugog čina Dame s kamelijama koreografa Dereka Deane. On nema ni varijaciju ni kodu, ali ima duet. Radi se o mađarskom plesu, koji odiše melosom, a od plesača iziskuje strast i jake emocije. Kao karakternoj balerini jako joj je dobro odgovarao.

 

                                                                                      Tomislav Petranović u Giselle, foto: HNK

 

 

TOMISLAV PETRANOVIĆ – Čajkovski, Ivica i Marica, La Sylphide

 

Prvi koji mu pada na pamet, kaže, jer Čajkovski pas de deux od Balanchinea. Njega je u karijeri, nakon Orašara, najviše plesao. Na svakom nastupu (diljem svijeta) uvijek je imao neobičan osjećaj kao da je koreografiran baš za njega.

 

– Nakon toga mi je odličan i korak dvoje iz “Ivice i Marice”, koji je za Margaret Ilman i mene osmislila irska koreografkinja Marguerite Donlon. On nam je donio jako dobre kritike… – sjeća se Petranović.

 

Osim njega, posebno mu je drag i korak dvoje i La Sylphide. Odgovor zašto je vrlo jednostavan, pojašnjava.

 

– Meni leži stil Augustea Bournonvillea – smatra Petranović.

 

 

 

 

 

 

 

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Preminula Suzana Bačić

ZAGREB – U srijedu je preminula istaknuta baletna umjetnica i dugogodišnja članica Baleta HNK u Zagrebu, balerina i baletna majstorica Suzana Bačić. Rođena je 1962. u Zagrebu

Petranović proslavio 30. obljetnicu rada

ZAGREB – Nacionalni prvak Baleta HNK u Zagrebu, Tomislav Petranović u srijedu 21. prosinca obilježio je 30. obljetnicu umjetničkoga rada. Trideset godina uspješne karijere za

Preminula Ivanka Žunac Beba

ZAGREB – Preminula je Ivanka Žunac Beba, naša poznata balerina i pedagoginja, koju su mnogi najviše pamtili po tumačenju uloge Giselle u istoimenom baletu. Rođena je u Zagreb

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda