Neobična balerina

Autor: //Datum objave: 06.01.2016.

Maria Kočetkova (31) je bez sumnje jedna od najzanimljivijih i najneobičnih umjetnika današnjice. Kad se zastori spuste, ova ruska balerina iz savršene se plesačice pretvara u ležernu, opuštenu i vrlo zabavnu osobu. Iako su joj za vrijeme školovanja govorili da je preniska i da nema dovoljno dugačak vrat, Mašu to nije nimalo obeshrabrilo. Trenutno pleše u American Ballet Theatreu (ABT).

 

Tome je prethodilo plesanje u Royal Balletu i Engleskim nacionalnim baletom u Londonu, Kochetkova je balet trenirala osam godina u Moskovskoj državnoj akademiji koreografije (MGAH), u klasi Sofije Golovkine. Prvakinja San Francisco baleta bila je 2007. godine, sve dok se 2015., kao baletna prvakinja, nije pridružila ABT-u.

 

Njezin klasični repertoar uključuje Giselle u Giselle, Aurore u Trnoružici, Kitri u Don Quijoteu, Julije u Romeo i Julija, Odette i Odilije u Labuđem jezeru, Klare i Sugar Plum Fairy u Orašaru, kao i glavnu uloga Alise u Alisi, ali i brojne druge sporedne, ali ništa manje značajne uloge.

 

Višestruko je nagrađivana, a njene nagrade i priznanja uključuju nagradu Isadore Duncan za ulogu Giselle i medalje na međunarodnim baletnim natjecanjima u Seulu (zlato, 2005), Rimu (zlato, 2005), Rieti (zlato, 2005), Luksemburgu (zlato, 2003), Varni (Silver i Press nagradu žirija, 2002), Moskvi (bronca, 2001), a dobitnica je nagrade “Prix de Lausanne” 2002. godine.

 

Maria Kočetkova, foto: Facebook

Iako na prvi pogled djeluje vrlo graciozno, otmjeno i elegantno, poput prave balerine, ono što ju izdvaja od njenih baletnih kolegica je neobičan i vrlo ležeran stil života. Kočetkova je svoja i to vrlo jasno zrači iz njenih profila na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr) koje uređuje sama i putem kojih sa svojim obožavateljima gotovo svakodnevno dijeli stvari iz privatnog života.

 

Prva je balerina koja aktivno koristi svoj Twitter profil, kao i ostale profile na društvenim mrežama, a samo njen Instagram profil broji 120 000 pratitelja. Kroz svoje fotografije i prikaz vlastite životne svakodnevice nastoji demistificirati svijet baleta, probi i projekata na kojima radi.

 

Ako pogledate neki od njenih profila, vidjet ćete koliko zanimljiv i zabavan život vodi. Posebna je, neobična i ima vrlo zanimljiv modni izričaj. Kad je u pitanju moda, ili je u tajicama i hulahopkama ili u polka dot hlačama, uz velike naočale kao modni dodatak.

 

– Volim spojiti nespojive stvari, to mi daje određenu dozu zadovoljstva. Na kraju dana, to je moj život – često ističe Maša, koja je nedavno kreirala i lansirala kolekciju odjeće. Riječ je o majicama na kojima se nalaze otisci njenih rukom pisanih poruka.

 

Svojim obožavateljima često govori kako joj je najvažnije istraživati svijet oko sebe, te neprestano rasti i razvijati se kao osoba.

 

– Balet nije samo Labuđe jezero. Umjetnici nisu samo plesači. Treba se zanimati i za druge stvari, a ne samo ples. Uz karizmu možete daleko dogurati. Na pozornici ništa ne možete sakriti, a ako ono nešto nemate u sebi, to će odmah isplivati na površinu – tvrdi Maša.

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Preminula Ivanka Žunac Beba

ZAGREB – Preminula je Ivanka Žunac Beba, naša poznata balerina i pedagoginja, koju su mnogi najviše pamtili po tumačenju uloge Giselle u istoimenom baletu. Rođena je u Zagreb

‘ Nema ljepše stvari nego raditi ono što voliš!’

Poput eksplozije meteorita u splitskim kulturnim krugovima je odzvonila vijest da jedna od najboljih baletnih solistica, Nozomi Miura odlazi iz Hrvatskog narodnog Kazališta. Solist

Priča o Margareti Froman

Prije samo nekoliko dana, točnije 16. siječnja 2021. godine napunilo se 100 godina od dolaska Margarite Froman u Zagreb. Ova teška godina koja je iza nas okupirala je naše misli dr

Najnovije vijesti na portalu:

Dodijeljene nagrade

ZAGREB – Trešnjevačka plesna scena Centra za kulturu Trešnjevka po sedamnaesti je put okupila plesne skupine iz cijele Hrvatske na TREPS festivalu plesa od 25. do 2

Počinje Treps

ZAGREB – 17. TREPS festival plesa održat će se od 25. do 27. studenog s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasični balet, suvremeni ples, 

Barišnjikovu dodijeljeno priznanje

LONDON – Royal Academy od Dance u četvrtak je dodijelila svoje najvažnije priznanje Nagradu krunidbe kraljice Elizabete II., Mihailu Barišnjikovu. Nagradu mu je predala kralj