Neobična balerina

Autor: //Datum objave: 06.01.2016.

Maria Kočetkova (31) je bez sumnje jedna od najzanimljivijih i najneobičnih umjetnika današnjice. Kad se zastori spuste, ova ruska balerina iz savršene se plesačice pretvara u ležernu, opuštenu i vrlo zabavnu osobu. Iako su joj za vrijeme školovanja govorili da je preniska i da nema dovoljno dugačak vrat, Mašu to nije nimalo obeshrabrilo. Trenutno pleše u American Ballet Theatreu (ABT).

 

Tome je prethodilo plesanje u Royal Balletu i Engleskim nacionalnim baletom u Londonu, Kochetkova je balet trenirala osam godina u Moskovskoj državnoj akademiji koreografije (MGAH), u klasi Sofije Golovkine. Prvakinja San Francisco baleta bila je 2007. godine, sve dok se 2015., kao baletna prvakinja, nije pridružila ABT-u.

 

Njezin klasični repertoar uključuje Giselle u Giselle, Aurore u Trnoružici, Kitri u Don Quijoteu, Julije u Romeo i Julija, Odette i Odilije u Labuđem jezeru, Klare i Sugar Plum Fairy u Orašaru, kao i glavnu uloga Alise u Alisi, ali i brojne druge sporedne, ali ništa manje značajne uloge.

 

Višestruko je nagrađivana, a njene nagrade i priznanja uključuju nagradu Isadore Duncan za ulogu Giselle i medalje na međunarodnim baletnim natjecanjima u Seulu (zlato, 2005), Rimu (zlato, 2005), Rieti (zlato, 2005), Luksemburgu (zlato, 2003), Varni (Silver i Press nagradu žirija, 2002), Moskvi (bronca, 2001), a dobitnica je nagrade “Prix de Lausanne” 2002. godine.

 

Maria Kočetkova, foto: Facebook

Iako na prvi pogled djeluje vrlo graciozno, otmjeno i elegantno, poput prave balerine, ono što ju izdvaja od njenih baletnih kolegica je neobičan i vrlo ležeran stil života. Kočetkova je svoja i to vrlo jasno zrači iz njenih profila na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr) koje uređuje sama i putem kojih sa svojim obožavateljima gotovo svakodnevno dijeli stvari iz privatnog života.

 

Prva je balerina koja aktivno koristi svoj Twitter profil, kao i ostale profile na društvenim mrežama, a samo njen Instagram profil broji 120 000 pratitelja. Kroz svoje fotografije i prikaz vlastite životne svakodnevice nastoji demistificirati svijet baleta, probi i projekata na kojima radi.

 

Ako pogledate neki od njenih profila, vidjet ćete koliko zanimljiv i zabavan život vodi. Posebna je, neobična i ima vrlo zanimljiv modni izričaj. Kad je u pitanju moda, ili je u tajicama i hulahopkama ili u polka dot hlačama, uz velike naočale kao modni dodatak.

 

– Volim spojiti nespojive stvari, to mi daje određenu dozu zadovoljstva. Na kraju dana, to je moj život – često ističe Maša, koja je nedavno kreirala i lansirala kolekciju odjeće. Riječ je o majicama na kojima se nalaze otisci njenih rukom pisanih poruka.

 

Svojim obožavateljima često govori kako joj je najvažnije istraživati svijet oko sebe, te neprestano rasti i razvijati se kao osoba.

 

– Balet nije samo Labuđe jezero. Umjetnici nisu samo plesači. Treba se zanimati i za druge stvari, a ne samo ples. Uz karizmu možete daleko dogurati. Na pozornici ništa ne možete sakriti, a ako ono nešto nemate u sebi, to će odmah isplivati na površinu – tvrdi Maša.

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Preminula Suzana Bačić

ZAGREB – U srijedu je preminula istaknuta baletna umjetnica i dugogodišnja članica Baleta HNK u Zagrebu, balerina i baletna majstorica Suzana Bačić. Rođena je 1962. u Zagrebu

Petranović proslavio 30. obljetnicu rada

ZAGREB – Nacionalni prvak Baleta HNK u Zagrebu, Tomislav Petranović u srijedu 21. prosinca obilježio je 30. obljetnicu umjetničkoga rada. Trideset godina uspješne karijere za

Preminula Ivanka Žunac Beba

ZAGREB – Preminula je Ivanka Žunac Beba, naša poznata balerina i pedagoginja, koju su mnogi najviše pamtili po tumačenju uloge Giselle u istoimenom baletu. Rođena je u Zagreb

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda