Izvrsni plesači, oduševljena publika

Autor: //Datum objave: 01.07.2012.

ZAGREB – Iz zvučnika dopire Khachaturianov valcer iz Masquerade, a plesači stoje poput voštanih figura dok se pozornica okreće. Tako je sinoć počeo i završio gala koncert međunarodnog baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska.

 

Žiri u sastavu Irek Mukhamedov, Joyce Cuoco, Ljubinka Dobrijević, Yelko Yuresha i Svebor Sečak imao je težak posao odabira najboljih plesača. Na natjecanje se prijavilo najveći broj kandidata od kad natjecanje postoji, njih 72, a 51 ih je uspješno završilo natjecanje. 

 

Kategorija A (do 18 godina)

Posebna nagrada Carlotta Grisi otišla je u ruke 13-godišnjoj plesačici iz Crne Gore, Anastasiji Lukovac, koja je izvela dvije varijacije iz Don Quijotea. Posebnu nagradu za umjetnički dojam osvojila je mlada nada iz Kanade, Rea Mirosevic Carew, koja je na natjecanju plesala varijacije iz Trnoružice i Raymonde. Dodijeljene su i tri stipendije za ljetni seminar u Mađarskoj, a žiri je odabrao da tamo odu Gabrijela Mede, Anja Garašić i talentirani mladi Filip Viljušić.

 

Zlatnu je medalju osvojila Nina Noč iz Slovenije, kojoj je to zacijelo bio najljepši poklon za 18. rođendan, kojeg je proslavila upravo jučer. Druga zlatna medalja otišla je njenom sunarodnjaku Luki Žiheru koji je izveo varijacije iz Esmeralde i Giselle.

 

Srebrne medalje otišle su Alexandri Funiero, 16-godišnjoj Rumunjki koja je izvodila varijacije iz Paquite i Bajadere te Tjaši Lešnik, godinu dana starijoj Slovenki koja je publiku očarala varijacijama iz Coppelie i Labuđeg jezera.

 

Brončanu medalju u ovoj kategoriji osvojila je učenica zagrebačke Škole za klasični balet, Marijana Dominis, koja je plesala varijacije iz Talismana i Paquite.

 

Ieva Karpilovskya kao Kitri, foto: HDBPU

 

Kategorija B (od 18 do 22 godine)

 

Specijalna nagrada za umjetnički dojam otišla je izvrsnoj Luciji Radić, koja je uz varijacije iz Faraonove kćeri i Bajadere, izvela i suvremenu koreografiju Innocent Pavle Mikolavčić. Posebnu nagradu za tehnički izvrsnost žiri je dodijelio plesaču iz Moldavije, Constantinu Tcaciju, koji je plesao varijacije iz Diane i Acteona te Gusara, a publiku je nasmijao koreografijom Lumnarica Eugena Girneta.

 

Posebnu nagradu zaklade Slavenska za izvrsnost u plesu dobila je Natalia Horsnell, članica ansambla HNK u Zagrebu, za koju se toplo nadamo da ćemo je u predstojećim sezonama imati priliku više gledati na pozornici kazališta. Ona je izvela varijaciju iz Grand pas classique te Grand pas de deux, a predstavila se i svojom koreografijom Untitled, koju je premijerno izvela na prošlogodišnjem Koreolabosu.

 

Srebrnu medalju osvojila je Eva Karpilovska s varijacijama iz Paquite, Don Quijotea te koreografijom Tatiane Vinokurove Path of the Soul. Brončane nagrade osvojili su Robert Bruist (zagrebački HNK), Tomita Hazuki (splitski HNK) te Miruna Ioana Miciu (zagrebački HNK).

 

Završetak Gala večeri, foto HDBPU

 

Kategorija C (od 22 do 28 godina)

 

Posebna nagrada za umjetnički dojam otišla je u ruke Dariji Brdovnik, koja je sinoć plesala na koreografiju Dinka Bogdanića Tango. Zlatne medalje osvojili su Cristina Tipirig iz Moldavije te partner Tomite Hazuki, mladi Kazahstanac Yassaui Mergaliyev. Srebrnu medalju osvojio je Rus Kirill Safin, dok je brončana otišla u ruke plesačice zagrebačkog HNK Mai Kageyami.

 

Publika je bila oduševljena apsolutno svakom od 15 izvedbi i bučno je bodrila svoje favorite. Bilo je teško odlučiti tko je od plesača bolji: tehnika, mimika, kostimi… Iako neke stvari ovise o osobnom ukusu, pa su čak i novinari ovog portala imali drugačije mišljenje o pojedinim nastupima, stav je isti: pobjednici su zaista zaslužili nagrade. Žiri je odmah nakon završetka natjecateljskog dijela stupio na pozornicu, pa su nagrade bile podijeljene. Na svu sreću, nije bilo nepotrebnog oduživanja kako bi se stvorila napetost, nego su nagrade podijeljene odmah. Jedino što bi se Društvu baletnih umjetnika, kao organizatoru, moglo zamjeriti jest loša kvaliteta zvuka. Sve ostalo bilo je zaista izvrsno.

 

Najnovije iz kategorije "Festivali":

Plešu najbolji amateri

ZAGREB – 18. TREPS festival plesa održat će se od 19. do 21. svibnja 2023. s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasični balet, suvremeni ples,

Najavljeno Splitsko ljeto

SPLIT – Konferencijom za medije u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split jučer je predstavljeno je 67. Splitsko ljeto. Po šezdeset i sedmi put kazališna umjetnost u Splitu

Polunjin u Novom Sadu

NOVI SAD – Na večerašnjem otvorenju festivala Exit u Novom Sadu nastupit će i Sergej Polunjin. Slavni baletan će plesati na pjesmu “Freedom” Georgea Michaela, na

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda