Baletna donacija muzeju

Autor: //Datum objave: 10.05.2017.

ZAGREB – Lepeza i kutijica za šminku Ane Pavlove, kostimi Mikhaila Barišnjikova, Margot Fonteyn i Marisa Liepe, preteča današnjih špica s početka 19 stoljeća, potpisane fotografije Vaclava Nižinskog, Alicije Markove, Maje Pliceskaje… To je samo nekoliko od 482 predmeta “Zbirke Yuresha”, koja je od jutros vlasništvo Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebz. Dosadašnji vlasnik zbirke, poznati svjetski baletan iz Hrvatske Jelko Yuresha, odlučio je sve te predmete trajno pokloniti svojoj domovini.

 

Sam Yuresha, koji je baš danas proslavio 80-ti rođendan, istaknuo je kako je tijekom karijere prikupljao brojne baletne stvari – od kostima koje su mu dala neka od najpoznatijih plesača 20. stoljeća, preko njihovih potpisani fotografija, kostima, kruna… Jedan od tih je kostim Spartaka Marisa Liepe, kojeg mu je taj plesač dao kako bi u njemu i sam zaplesao na jednom gostovanju.

 

– Zahvalio sam mu i spremio ga. Nije mi palo na pamet da zaista zaplešem u tom kostimu. Bio počašćen što mi ga je poklonio, a ja sam plesao u nekom drugom. Taj kostim u sebi još uvijek ima njegov znoj, emocije koje je Marius na neki način utisnuo u tkaninu, plešući u njoj. Drago mi je da će ga publika moći vidjeti u Muzeju – rekao nam je vitalni Yuresha, rođen kao Željko Jureša. Kaže kako su mu ime promijenili u trenutku kad je otišao plesati u Veliku Britaniju. Prihvatio ga je i do kraja plesne karijere, a kasnije i koreograf, potpisivao se stranom inačicom svog imena.

 

– Moje ime nije bilo zvučno, bar ne onako kao što je zvučno ime Vaclava Nižinskog. Zato se i nisam bunio kada su ga stranci promijenili – rekao je Yuresha kroz smijeh i prisjeća se kako su mu u jednom domaćem kazalištu rekli kako neće ostvariti nikakvu karijeru, a onda je uspio u inozemstvu i plesao diljem svijeta.

 

 

Predstavljanje donacije, foto: balet.com.hr

 

Priznaje kako je oduvijek bio kolekcionar, jer je volio prikupljati stvari. Doma je donosio sve što je mogao: sve sitnice iz kazališta, u kojem su radili on i njegova pokojna žena, balerina Belinda Wright.

 

– Baletni je život tako osamljen. Nema socijalnog života, ničeg. Neki su naši kolege nakon predstave otišli doma i gledali TV, ako razumijete što želim reći. Mi nismo bili takvi – bili smo drugačiji. Meni je bilo lijepo imati krune i haljine kod kuće, jer je to bio dio cjeline onog što oboje jesmo – kaže Yuresha.

 

Na donaciju cjelokupne zbrike odlučio se prije dvije godine, a drago mu je da je ona novi dom pronašla u muzeju koji se nalazi preko puta Hrvatskog narodnog kazališta. Nije mu ovo prvi put da donira – njegovi predmeti nalaze se u plesnim muzejima u Velikoj Britaniji, SAD-u, Izraelu i Švicarskoj.

 

– Znate, uplašio sam se što će biti sa svim stvarima koje sam marljivo prikupljao tijekom života. Htio sam da ih drugi vide i da nešto nauče iz svega toga. U tim kostimima je na neki način dug svih oni koji su plesali u njima, njihove emocije… Odjeća skriva našu dušu, pokazuje da smo nešto drugo – rekao nam je Yurisha.

 

U Muzeju za umjetnost i obrt ne skrivaju koliko su sretni zbog poklona kojeg su dobili.

 

– Ova donacija je jedna od najznačanijih u povijesti našeg muzeja. Ona je poklon Zagrebu, državi i cijeloj naciji. Pohranit ćemo je i zaštititi, a nadam se da ćemo je uskoro i izložiti. Želio bih da to bude do kraja godine, ali to ovisi o financijama – rekao nam je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, i dodao kako je publika već imala priliku vidjeti neke od tih predmeta u sklopu izložbe Orašar.

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Petranović proslavio 30. obljetnicu rada

ZAGREB – Nacionalni prvak Baleta HNK u Zagrebu, Tomislav Petranović u srijedu 21. prosinca obilježio je 30. obljetnicu umjetničkoga rada. Trideset godina uspješne karijere za

Preminula Ivanka Žunac Beba

ZAGREB – Preminula je Ivanka Žunac Beba, naša poznata balerina i pedagoginja, koju su mnogi najviše pamtili po tumačenju uloge Giselle u istoimenom baletu. Rođena je u Zagreb

‘ Nema ljepše stvari nego raditi ono što voliš!’

Poput eksplozije meteorita u splitskim kulturnim krugovima je odzvonila vijest da jedna od najboljih baletnih solistica, Nozomi Miura odlazi iz Hrvatskog narodnog Kazališta. Solist

Najnovije vijesti na portalu:

Traži se balerina ili baletan

ZAGREB – Klub ritmičke gimnastike LEDA je u potrazi je za balerinom ili baletanom koji bi mlade ritmičke gimnastičarke podučavao klasičnom baletu. Kako smo već na ovoj strani

Onjegin opet na sceni

SPLIT -Baletna predstava Onjegin vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ova raskošna baletna romantičarska drama u izvedbi splitskog baletnog ansambla, u režiji

Stiže Spartak!

ZAGREB – Balet Spartak jedno od najpoznatijih djela Arama Hačaturijana premijerno će biti izveden 27. siječnja u zagrebačkom HNK u koreografiji Jiříja Bubeníčeka te u ko