Balet u Ministarstvu kulture?

Autor: //Datum objave: 17.11.2016.

RIJEKA – Članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke uputili su pismo Hrvatskom društvu profesionalnih baletnih umjetnika, kao i Ministarstvu kulture. Iz te strukovne organizacije kratko su nam rekli da su pismo primili te da su, povodom njega, u stalnoj komunikaciji s Ministarstvom.

 

Pismo prenosimo u cijelosti.

 

Poštovani,

 

Obraćamo Vam se zbog teškog položaja u kojem se nalazimo već duže vrijeme, u koji nas je dovelo generalno neznanje i neinformiranost uprave kazališta i nadređenih osoba o tome kako bi jedan profesionalni baletni ansambl nacionalnog kazališta trebao funkcionirati. S druge strane žrtve smo učestalog ignoriranja problema i potreba našeg ansambla što u konačnici dovodi do degradiranja naše profesije i tretmana kojeg ovaj ansambl svojim radom i uspjesima nije zaslužio. Isto tako želimo istaknuti da su s našom teškom situacijom i problemima upoznati uprava kazališta, kazališno vijeće, sindikat i odjel gradske uprave za kulturu grada Rijeke.

 

U sezoni 2015./2016. balet HNK Ivana pl Zajca službeno je izveo četiri premijerna naslova. Jedini naslov za koji su bila potrošena odgovarajuća produkcijska financijska sredstva je “San Ivanjske Noći” u režiji i koreografiji Lea Mujića. Ostali naslovi “SEX”, “Evolucija plesa” i “Gala Balet” producirani su s izrazito malim sredstvima. Ako usporedimo sve umjetničke grane našeg kazališta, možemo sa sigurnošću tvrditi da se u balet daleko najmanje ulaže stoga je praksa da iste scene izvodimo pod različitim naslovima i tako dolazimo do respektabilne brojke od četiri premijere u sezoni, ali za razliku od statistike, realnost je sasvim drugačija. Svjesni smo da je teška financijska situacija u našem kazalištu ujedno i državi, te da je potrebno mnogo napora da bi se postavio i održao program, ali s ovako niskim financijskim ulaganjem u balet nemoguće je imati kvalitetnu produkciju u standardima baletnog ansambla jedne nacionalne kuće.

 

Od početka sezone 2016./2017. baletni ansambl ostaje bez odgovarajućeg korepetitora. Trenutno posao baletnog korepetitora obavljaju korepetitorica opere, inače zaposlena kao šaptač (u popodnevnim terminima prije predstava) koja nema iskustva u radu s baletom i korepetitor iz osnovne baletne škole (u prijepodnevnim terminima) koji kao vanjski suradnik ima ugovor samo do prosinca ove godine.

 

Ansambl već duže vrijeme nema baletnog pedagoga i unatoč obećanjima uprave i ravnatelja, do sada nije riješen jedan od najozbiljnijih problema baletnog ansambla. Posao baletnog pedagoga obavljaju kolege plesači, ponekad koreograf predstave ili kolegica koja je baletni pedagog u osnovnoj baletnoj školi. Nažalost nedostatak stalnog baletnog pedagoga ozbiljno utječe na kvalitetu plesnog ansambla.

 

 

Orasar - generalna proba baletne predstave, 121213Prizor iz Orašara, foto: HNK Rijeka

 

 

Ansambl nema dovoljno aktivnih plesača i trenutno je u situaciji da teško može izvesti neku predstavu s repertoara. Nezadovoljni sa situacijom u riječkom baletu, plesači koji nose naslovne uloge odlaze i na njihova mjesta se ne dovode odgovarajuće zamjene.

 

Trenutno stanje baletnog ansambla je da osim posljednje premijere niti jednu predstavu sa repertoara ne možemo izvesti u cjelini, a većina repriznih izvedbi su otkazane.

 

Baletni ansambl već duže vrijeme upozorava nadređene na vrlo loše uvjete rada u baletu, a početkom sezone stanje je bilo takvo da smo odlučili prekinuti rad na par dana zbog nedostatka baletne opreme. Baletni pod u baletnoj dvorani bio je u tako lošem stanju da je rizik od ozljeda bio prevelik, iako su nam obećali novi baletni pod na kraju je stavljen jedan stari pod iz kazališta koji je u nešto boljem stanju od prethodnog. Prozori u dvorani ne mogu se otvarati, prostor nije prozračen, a po jačoj buri postoji opasnost da će prozori otpasti. Referent za zaštitu o radu bio je u dvorani i napisao izvješće u kojem je naveo sve probleme, ali velika većina nije riješena.

 

Ansambl baleta održao je nekoliko sastanaka sa upravom kazališta i ravnateljem baleta te je izrazio svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom i iznio niz problema. Za veliku većinu problema predstavnici uprave imali su razumijevanje, ansambl je dobio potporu u rješavanju problema oko uvjeta rada i niz obećanja da će se situacija popraviti.

 

U obećanjima spominjali su se pedagozi, korepetitori, poboljšani uvjeti rada te veliki planovi za baletni ansambl, međutim nakon nekog vremena ravnatelj nam je iznio potpuno suprotne odluke uprave od onog što nam je obećano.

 

Trenutno baletni ansambl nije upoznat sa stvarnom situacijom i planovima jer odgovornost međusobno prebacuju ravnatelj i uprava s time da ravnatelj na sastancima sa ansamblom tvrdi da nema ovlaštenja i da uprava je ta koja o svemu odlučuje.

 

Napominjemo kako je ravnatelj dužan voditi skrb o umjetničkoj cjelini kojom ravna, odnosno braniti i očuvati umjetnost kojom se bavi. Ako je bio spriječen sa strane uprave kazališta imao je mogućnost i pravo potražiti pomoć tijela kao što je Hrvatsko udruženje profesionalnih baletnih umjetnika ili sindikata što s njegove strane nikada nije učinjeno.

 

šah mat, rijeka

Prizor iz predstave Šah mat, foto: HNK Rijeka

 

Potrebno je napomenuti da je baletni ansambl u protekle dvije godine izložen ucjenama, prijetnjama, omalovažavanju, vrijeđanju, verbalnim napadima od strane nadređenih. Pod stalnim pritiskom i u strahu za svoje radno mjesto članovi ansambla prisiljeni su šutjeti i trpjeti u uvjetima koji su sramotni za bilo koju kazališnu kuću. Posljednji primjer je javna prijetnja ravnatelja ansamblu jer su neki problemi objavljeni na baletnom portalu.

 

Sa 2020. godinom grad Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture a balet HNK Ivana pl. Zajca jedini je profesionalni plesni ansambl u gradu Rijeci.

 

Samim time želimo predstaviti našu struku i umjetnost na najvišoj mogućoj razini.

 

Slijedom svega navedenog te zbog otežane komunikacije koja dovodi do nesporazuma i neugodnih situacija, proturječnih informacija, ponekad neistinitih, nepovjerenja zbog niza neostvarenih obećanja i planova i namjernog nanošenja razdora u ansamblu.

 

Apeliramo na Vas da nam izađete u susret i pomognete u rješavanju nastalih problema za koji naša uprava nema sluha.

 

U ovim teškim i kriznim vremenima baletnom ansamblu potrebna je osoba koja može i treba braniti interese struke i baletnog ansambla umjesto da gleda osobne interese i prilike.

Najnovije iz kategorije "Novosti":

Dodijeljene nagrade Roje i Harmoš

ZAGREB – Dodjelom godišnjih nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, operi i baletu u protekloj sezoni Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zaključilo je sezonu 202

Najavljena nova sezona

ZAGREB – Konferencija za medije kojom je predstavljena nadolazeća kazališna sezona 2021./2022. održana je u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, gdje su najavljeni

Najavljen program Dance festivala

ŠIBENIK – Pod motom „Ples pomiče granice“ deseti Šibenik Dance Festival održat će se od 19. do 23. srpnja 2021. godine. Unatoč aktualnoj pandemiji koja je otežavala pripremu

Najnovije vijesti na portalu:

Predstavljena prva premijera

SPLIT – Na medijskoj konferenciji u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split predstavljena je prva baletna premijera 67. Splitskog ljeta, plesna večer koju čine neoklasični

Najavljeno Splitsko ljeto

SPLIT – Konferencijom za medije u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split jučer je predstavljeno je 67. Splitsko ljeto. Po šezdeset i sedmi put kazališna umjetnost u Splitu

Završeno natjecanje

ZAGREB – Na gala koncertu Slavenska Prix održanom u subotu na sceni HNK u Zagrebu dodijeljene su nagrade Međunarodnog baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska. Zlatnu medalju