Vodič za Dan plesa

Autor: //Datum objave: 29.04.2016.

ZAGREB, SPLIT, RIJEKA, PLOČE, OSIJEK, KARLOVAC… – Kao i svake godine, diljem naše zemlje organiziraju se besplatne plesne radionice i nastupi plesača na glavnim gradskim trgovima ili u sportskim dvoranama. Trend je zadnjih godina jasan: baleta je sve manje. Dok je prije nekoliko godina ponegdje bila i održana neka besplatna radionica plesa, to ove godine nije slučaj. Nadamo se kako će situacija iduće godine biti drugačija, jer je žalosno kako je i na Svjetski dan plesa balet – gubitnik. Pošto nema baleta, donosimo veliki vodič u kojem gradu tijekom dana možete plesati bilo koji ples ili barem vidjeti druge kako plešu.

 

ZAGREB

U Zagrebačkom plesnom centru u Ilici 10 održavaju se besplatne radionice. Iva Višak u 16.30 vodi sat suvremenog plesa, planiran na otvorenom. Nakon toga se, također na otvorenom, održava radonica argentinskog tanga koje vodi Jelena Somogyi, a u 20.30 sati počinje Tango show. U HNK se u 19.30 pleše balet Ana Karenjina.

 

 

SPLIT

U 18 sati u Galeriji umjetnina počinje plesni multimedijalni projekt “Norman#1”, koje izvode polaznice Studija Kinkin. Pola sata kasnije u Centru plesa počinju  besplatni treninzi – reggaetona, hip hopa, show dancea, zumba fitnessa… U 20 sati u Kinoteci počinje projekcija filma “Pina”, posvećenog Pini Bausch. Ulaznica je 20 kuna. U HNK Split se održava Baletna večer povodom dana plesa: From Side to Side/Romeo i Julija, koja počinje u 20 sati.

 

 

RIJEKA 

Na Korzu će se od 15 do 18 sati održati “Go out and dance”, na kojem će sudjelovati plesači raznih gradskih skupina. U 18 sati održat će se performans “Skulptura”.

 

PLOČE 

U Pučkom otvorenom učillištu u 19 sati nastupa grupa “Moderni balet” i Kulturno društvo “Festival Ploče”. Nakon čitanja plesnih poruka, mala grupa plesačica pokazat će kako počinju njihove vježbe, kako se pripremaju za svaki korak i kako svoje pokrete usklađuju s glazbom. Osim grupnih koreografija, nastupit će i dvije male plesačice. Koreografije su rađene na glazbu Vangelisa, Celine Dion i 2cellos.

 

KARLOVAC

Program počinje u 17.30 plesom na cesti ispred paviljona Katzler u Radićevoj ulici. Nakon toga započinje plesni program u studiju 23 u Haulikovoj 24, gdje se pod vodstvom pedagoga iz kluba odvijaju razne plesne radionice. Osim toga, u kazalištu Zorin dom bit će premijerno izveden balet “Peća i Vuk”, koreografkinje Deane Gobac.

 

NP PAKLENICA

U Nacionalnom parku Paklenica u 21 sat Marija Šćekić izvest će okomitu plesnu predstavu “Mala tragedija”. Ona će, naime, plesati na stijeni, što je vrlo teško i vrlo opasno, zbog čega će njene pokrete brižno pratiti HGSS-ovci. Marija Šćekić jedina je u našoj zemlji koja se bavi ovom vrstom plesa. 

 

PETRINJA

Na Trgu hrvatskih branitelja u 19 sati nastupaju plesne i sportske grupe u organizaciji plesnog kluba “Petrinia”. U slučaju kiše, program će se održati u maloj dvorani POU Hrvatski dom.

 

OSIJEK

Ispred i unutar dvorane Gradski vrt plesni program počinje u 20 sati nastupom raznih plesnih skupina.

 

POŽEGA

Plesna radionica Ilijane Lončar danas će u 17 sati na košarkaškom igralištu okupiti čak 300 plesača, koji će se zajednički gretati na “Go out and dance”. Pozvani su i građani da im se pridruže.

 

POREČ

U 11.30 sati na Trgu slobode održat će se kratki plesni program. Izvest će ga plesači Studija izvedbene umjetnosti MOT08, koji će se predstaviti koreografijama Josipe Tadijanović na glazbu iz filma “Pina”.

 

PAG

U 18 sati u velikoj dvorani Osnovne škole nastupaju članovi Plesnih udruga Gesta, Tornadele i Kissa.

 

ZADAR

Na Poljani Pape Ivana Pavla II u 18 sati počinje nastup cijelog niza plesača: članova Zadarskog plesnog ansambla, Plesne udruge Gesta, Plesnog odjela Glazbene škole Blagoja Berse, Plesne udruge U pokretu, Kazališne udruge Antis, Studia 1 i Tornadele. U 19 sati napravit će se zajednička fotografija svih plesača i gledatelja.

 

SISAK

Program počinje u 15 sati, kada radionicu “Physical release” vode Branko Banković i Grigor Baždar. U 21 sat počinje plesna predstava “Starost – Alzheimer caffe”, u izvedbi Studija za suvremeni ples. Ulaznica košta 20 kuna. Radionica i predstava održavaju se u Kazalištu 21.

 

 

 

 

 

 

Najnovije iz kategorije "Uncategorized":

Počinje TREPS!

ZAGREB – 17. TREPS plesni susreti počinju uoči Svjetskog dana plesa u četvrtak, 28. travnja s početkom u 19,30 sati u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka s kategorijom &

Preminuo Nicolae Vasc

ZAGREB – Baletni svijet danas je potresla vijest kako je preminuo baletan Nicolae Vasc. Rođen je 14.10.1961. u Zlatnom u Rumunjskoj, piše balet-grisi. Baletnu je školu u Cluj

Preminula Carla Fracci

MILANO – Najslavnija talijanska balerina, Carla Fracci, preminula je u 84. godini života. Objavila je to u četvrtak La Scala. Fracci je bila poznata po izvedbama Giselle, a p

Najnovije vijesti na portalu:

Dodijeljene nagrade

ZAGREB – Trešnjevačka plesna scena Centra za kulturu Trešnjevka po sedamnaesti je put okupila plesne skupine iz cijele Hrvatske na TREPS festivalu plesa od 25. do 2

Počinje Treps

ZAGREB – 17. TREPS festival plesa održat će se od 25. do 27. studenog s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasični balet, suvremeni ples, 

Barišnjikovu dodijeljeno priznanje

LONDON – Royal Academy od Dance u četvrtak je dodijelila svoje najvažnije priznanje Nagradu krunidbe kraljice Elizabete II., Mihailu Barišnjikovu. Nagradu mu je predala kralj