Večer tanga,večer življenja

Autor: //Datum objave: 10.07.2015.

RIJEKA – Zavođenje, mistika i učenje osnovnih koraka tanga sinoć su oduševili publiku okupljenu u Arheološkom parku Principij, gdje je izvedena plesna predstava Plaza de tango. Riječ je o predstavi izvedenoj u sklopu Riječkih ljetnih noći, kojeg su zajedno pripremili Ansambli Talijanske drame i Baleta riječkog HNK, s ciljem da gledateljima pokažu nešto drukčije i atraktivno, vodeći ih kroz priču u neke daleke krajeve, odnosno, uvuku u toplu i ugodnu atmosferu Argentine, domovine tanga.

 

Predstava se sastoji od dva dijela. Prvi dio večeri činio je tango koncert Talijanske drame pod nazivom Por una cabeza u dramaturgiji Giuseppa Nicodema i Nataše Antulov. U priču o rođenju tanga gledatelje vode poznate riječke heroine Olivera Baljak, Leonora Surian, Alida Delcaro kao i jedinstveni Giuseppe Nicodemo. Puno plesa, pjevanja, strasti i erotičnosti širilo se jučer sa pozornice. Uz čašu vina i toplog zalogaja atmosfera je bila potpuna,savršena.

 

Osim uživanja u predstavi gledatelji su imali prilike naučiti i neke osnovne korake tanga plešući s profesionalcima riječke tango škole Como Tango, te tako u potpunosti osjetiti ovaj ples koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

 

Drugi dio večeri pod nazivom Don”t just tango pripao je riječkom baletnom ansamblu za koji je koreografiju smislio Argentinac Pablo Fermani stvarajući sliku o susretima i rastancima koji donose esenciju plesa u Argentini. Pablo Fermani mladi je Argentinac koji je svoje početke upravo našao u tangu te zahvaljujući ovom plesu postao najznačajniji plesač Argentine.

 

 

Publika uči korake, foto: Nina Malnar Travaš

 

 

Čim su plesači kročili na pozornicu zavladao je muk i svi su  pogledi bili upereni u njih. Bila je to energija koja se ne da opisati riječima. Bio je to posve drugi svijet, koji na gledatelja ostavlja duboki trag, usuđujem se reći da ga navodi na razmišljanje o životu, o jednom životu kojeg treba živjeti, osjećati, u potpunosti mu se prepustiti. Upravo je tih 30 minuta miksa tanga, baleta i suvremenog plesa, koliko je trajala ova baletna predstava, stvorila osjećaj pravog življenja života.

 

Na glazbu Sebastiana Garcije Ferra plesale su Marta Kanazir, Cristina Lukanec, Sabina Voinea Vukman, Anca Zgurić, Irina Koteles, Tamara Szilagyi, Marta Voinea Čavrak, Tanja Tišma, Andrei Koteles, Daniele Romeo, Balint Raucher, Joseph Cane, Owen Lane i Svebor Zgurić.

 

Predstava je oduševila i same plesače. Marta Kanazir istaknula je kako je glazba bila izvrsna, a kombinacija tanga s modernim baletnim pokretom naprosto ju je oduševila. Slična je mišljenja i njen kolega Svebor Zgurić.

 

– Tango je specifičan ples. Mislim da bi trebao biti na ulicama, jer se u Argentini pleše po  raznim barovima i po ulicama, tako da je u ambijentu u kojem smo ga sinoć izveli bio najbolji – istaknuo je Zgurić.

 

Brzina, elastičnost, zavođenje, strast, mističnost, potpuni fokus, ali i užitak sve se to moglo iščitati iz pokreta plesača. U svakom slučaju priuštili su nam pravi spektakl, spektakl koji ćemo dugo pamtiti.

Najnovije iz kategorije "Predstave":

Zadnja ovosezonska premijera

ZAGREB – Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao posljednju ovosezonsku premijeru prikazat će u jednoj večeri tri kraća suvremena baletna djela (Triple Bill.) Večer

Plesna suradnja Zagreba i Maribora

ZAGREB – Velika baletna ansambl predstava Peer Gynt u koreografiji i režiji Edwarda Cluga premijerno će biti izvedena 31. ožujka u 19.30 sati na pozornici Hrvatskoga narodnog

Stiže plesni Čajkovski

RIJEKA – Balet „Čajkovski“ u koreografiji Cayetana Sota premijerno će u HNK Ivana pl. Zajca biti izveden u subotu 11. veljače s početkom u 19,30 sati. Druga predstava dvostru

Najnovije vijesti na portalu:

Baletnim koncertom počinje nova sezonu

ZAGREB – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu novu će kazališnu sezonu svečano otvoriti 22. rujna u 19:30 jedinstvenim Baletnim koncertom nazvanim Život na pozornici u izvedb

Preminula Suzana Bačić

ZAGREB – U srijedu je preminula istaknuta baletna umjetnica i dugogodišnja članica Baleta HNK u Zagrebu, balerina i baletna majstorica Suzana Bačić. Rođena je 1962. u Zagrebu

Atina Tanović dobila nagradu Ana Roje

ZAGREB -Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svečanošću u kazališnom foajeu dodijelilo je godišnje nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, operi i baletu u sezoni 2022./