Zaustavljen Studij plesa

Autor: //Datum objave: 11.09.2014.

ZAGREB –Pripremni sat održan je u lipnju, prijavilo se 30-ak kandidata koji su poslali životopise, motivacijska pisma i uplatili potreban iznos za prijamni ispit. Ovih dana trebali su dobiti popis s točnim detaljima vezanima za polaganje prijamnog, no onda je uslijedio šok. Objavljeno je da ove godine upisa nema. Kandidate koji su se prijavili za prijemni ispit za upis na prvu godinu studija baletne pedagogije i suvremenog plesa, Akademija dramske umjetnost obavijestila je kako neće moći upisati željeni studij. Problem je nedostatak prostora.

 

 

Isto se događalo prošle godine. U vrijeme kada je konačno dano rješenje za pokretanje studija, ustanovljeno je da je problem prostor u kojem bi se nastava trebala odvijati. Uskočilo je vodstvo plesnog studija Tala, Tamara Curić i Larisa Navojec, koje su studiju iznajmile prostor. Svi su očekivali kako je riječ o kratkoročnom rješenju, koje će Sveučilište riješiti u roku od godine dana. Očekivalo se da će biti uređen prostor u Savskoj 25, u sklopu Studenskog centra, gdje će trajno biti smješten studij. No, to se nije dogodilo.

 

 

Rektor Aleksa Bjeliš tvrdi kako je problem nastao upravo zbog problema s adaptacijom tog prostora. Problemi su započeli nedugo nakon što je Senat Sveučilišta, u suradnji sa Ministarstvom kulture, osigurao sredstva potrebna za uređenje.

 

 

– Sanacijsko vijeće centra je odlukom Vlade zaustavilo proces adaptacije prostora u siječnju prošle godine. Prostor u Tali nije dostatan za potrebe studija i prihvat većeg broja studenata, pa je zaključeno da se ne može početi s još jednom studijskom godinom dok se ne nađe rješenje. Ove bi akademske godine improvizacija s dodatnim prostorom zapravo ugrozila kvalitetu studija. Situacija u SC-u je alarmantna i sramotna, kultura u Zagrebu u velikoj mjeri ovisi o pitanju upravo o njima. Sveučilište je upozoravalo i upozorava sve moguće političke instance na navedenu situaciju, međutim, to još uvijek nema odjeka – istaknuo je rektor Bjeliš.

 

 

Ističe kako mu nije poznato hoće li studij i kada nastaviti s radom, no pojašnjava kako je jasno da se balet mora njegovati i razvijati u Hrvatskoj, kako na profesionalnoj tako i na studijskoj razini. Potrebno je, smatra Bjeliš, omogućiti studentima kvalitetan program, te mlađe naraštaje publike upoznati s baletnom umjetnošću nudeći im kvalitetne sadržaje.

 

 

Sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović, kojeg mnogi smatraju odgovornim za nastalu situaciju, medijima je rekao kako se još nije krenulo s uređenjem prostora jer nije na vrijeme riješena papirologija kojom se osigurava prostor za rad zaposlenih u SC-u. Njima bi, naime, Studij oduzeo sadašnji radni prostor.

 

 

Pojasnio je kako je budućim akademski obrazovanim plesačima stavio na raspolaganje SKUC Pauk u Studenstvom domu Stjepan Radić, no on je posve nedaekvatan za ovu vrstu nastave. Riječ je, naime, o prostoru namijenjeom održavanju rock koncerata, u kojeg bi bilo potrebno mnogo uložiti da bi se u njemu mogla odvijati plesna nastava. SC, pak, nije mislio ulaziti ni u kakva ulaganja. Mediji su prenijeli i Pavlovićevu neobičnu izjavu kako prostor zapravo nije uređen zbog zaključka Senata Sveučilišta kako nam ne treba još profesionalnih plesača.

 

 

– Senat ne samo da do tada nije odlučivao o ovoj temi, pa ne znam odakle taj zaključak, nego ne postoji niti jedno stručno mišljenje koje potvrđuje navode gospodina Pavlovića. Ove smo godine morali otkazati program jer nemamo uvjete za rad – istaknula je Andreja Jelinčić, predstojnica Odsjeka plesa pri Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Poznato je, naime, da mnogi plesači odlaze u inozemstvo kako bi nastavili svoje obrazovanje, a na kraju tamo i ostaju. Novopokrenuti studij plesa neke od njih sigurno bi zadržao u našoj zemlji, posebno ako bi se program i dalje razvijao. Bilo je zamišljeno da paralelno ne studiraju više od dvije generacije istovremeno. No, za normalan rad sa studentima trebalo bi minimalno 700 kvadrata, od kojih bi više od pola trebale biti plesne dvorane. Podovi bi, naravno, trebali biti prilagođeni plesu, a ne obični, što je plesačima nudio SC. Osim toga, studij bi trebao biti smješten nedaleko od Akademije dramske umjetnosi, Učiteljske akademije te Kineziološkog fakulteta na kojima studenti plesa također slušaju obvezna predavanja.

Najnovije iz kategorije "Baletne škole":

Balet i ljubimci

ZAGREB – Plesni studio Edite Cebalo postao je prvi plesni studio u našoj zemlji u kojega je moguće dovesti kućnog ljubimca. Zagrebački studio koji je najpoznatiji upravo po s

Prva produkcija škole

ZAGREB – U srijedu će se u Zagrebačkom kazalištu lutaka održati svečana produkcija prve generacije maturanata Škole za balet i ritmiku. Nekadašnja Osnovna škola za balet i ri

Izložba i besplatni klasevi

ZAGREB – Svečano otvorenje plesnog studija “Andrea’s Room” (u kojem su izrazito zastupljeni satovi baleta za odrasle) održat će se sutra u 19 sati, u novim

Najnovije vijesti na portalu:

Odlazak bijele balerine

SPLIT – Na Facebook tranici Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu osvanula je u utorak kratka obavijest o gubitku bivše članice Baleta. – Posljednje zbogom Gorjani Raun

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena baletnoj predstavi Peer Gynt

ZAGREB – Nagrada Tito Strozzi za kazališnu sezonu 2022./2023. dodijeljena je baletnoj predstavi Peer Gynt u izvođenju baletnog ansambla, orkestra i zbora Opere HNK-a u Zagreb

Diptih iz Rijeke i Varaždina

SPLIT – „Sad i nikad više“ baletni je diptih Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke i HNK u Varaždinu koji će u ponedjeljak 27. studenog s početkom u 19.30 sa