Barišnjikov u Srbiji

Autor: //Datum objave: 22.04.2017.

BEOGRAD – Slavni baletan Mihail Barišnjikov doputovao je jučer na Beogradski festival igre, u sklopu kojeg će u glavnom gradu Srbije nastupiti u predstavi Barišnjikov/Brodski. Riječ je o njegovom najnovijem djelu, kojeg je stvorio na temelju poezije svojeg dugogodišnjeg bliskog prijatelja, nobelovca Josifa Brodskog.

 

Još prije nekoliko mjeseci organizatorica festivala plesa Aja Jung najavila je kako će Barišnjikov otvoriti ovogodišnji festival, koji je trajao do 11. travnja. No, slavni se plesač i koreograf ozlijedio u siječnju u Parizu (plešući u predstavi Nižinski), zbog čega je otkazao predstave diljem svijeta. Jedina iznimka su London i Beograd, u kojem će nastupiti čak tri puta. Liječnici su, naime, procijenili kako pokreti u ovoj predstavi ne predstavljaju preveliko opterećenje za njegovo koljeno, pa su se složili s nastupima.

 

Plesaču ovo nije prvi posjet Srbiji, jer je prije nekoliko godina nastupio u Novom Sadu. No, srpskim je novinarima priznao kako je sretan što u svojim godinama (a ima ih 69) još uvijek može izaći pred publiku. Od one koja će ga gledati u Beogradu ima velika očekivanja.

 

– Rekli su mi da je poezija Josifa Brodskog dobro poznata u vašoj zemlji i to ne samo u akademskim i intelektualnim krugovima već i da je dio kućnih biblioteka. Prilično sam siguran da ćemo publika i ja pronaći zajednički jezik – rekao je slavni plesač novinarima srpskog Blica.

 

                                                      Mihal Barišnjikov, foto: vijesti.me

 

 

Premijera predstave bila je u listopadu 2015. godine u Rigi (gdje se Barišnjikov rodio i živio do 17. godine života), a početak jednomjesečne turneje Europom počinje upravo u Beogradu.

 

Barišnjikov/Brodski priča je o dugogodišnjem prijateljstvu, protkana poezijom. Mihail je pjesme svojeg budućeg prijatelja počeo čitati još 1964. godine, u Sankt Petersburgu, u doba kada je tek stigao na baletnu akademiju Vaganova. Nije ni mogao slutiti kamo će ga život odvesti niti da će točno deset godina nakon što je čitao njegove pjesme konačno i susresti autora.

 

Upoznali su se 1974. godine, kada je Barišnjikov doputovao u New York. Slavni plesač uvijek je novinarima rado pričao kako su se upoznali: bilo je to na večeri kod čelista Mstislava Rostropoviča. Brodski je sjedio i pušio cigaretu, kad je Barišnjikov ušao u prostoriju. Kratko mu je klimnuo, pokazao prema stolici i rekao “Drago mi je da se upoznajemo, a sada sjedi, imamo par tema koje treba raspraviti”. 

 

O brojnim su temama raspravljali naredne 22 godine, do pjesnikove smrti. Razgovarali su svakoga dana, bez obzira u kojem se dijelu svijeta nalazili. Pjesnik je uvijek bio velika potpora Barišnjikovu, uvijek ga podupirući u njegovoj karijeri. Bilo da je riječ o nastupima u filmovima, plesu ili koreografiranju. S druge strane, plesač je postao veliki zaljubljenik u poeziju, a mnoge pjesme svojeg slavnog prijatelja prvi je pročitao. Tu nevjerojatnu povezanost prekinula je 1996. smrt.  

 

Čak i danas, toliko godina nakon smrti svog prijatelja, Barišnjikov priznaje kako redovito čita njegove pjesme. Ne može izdvojiti najdraže, kaže, jer su sve posebne na svoj način i ima osjećaj da se mijenjaju kako vrijeme prolazi. Upravo neke od njih, koje je sam odabrao, podloga su nove predstave – jedne besmrtne posvete prekrasnom prijateljstvu.

 

 

 

 

Najnovije iz kategorije "Inozemne vijesti":

Dokumentarac o obnovi pačke Ane Pavlove

LONDON – Poznati britanski Muzej Londona, smješten u istoimenom gradu, objavio je snimke na kojima gledatelji mogu vidjeti na koji se način restaurirala baletna haljina

Balet u kadi

Mišljenje da ograničenja potiču kreativnost nedavno je u velikom stilu potvrdio novozelandski koreograf Corey Baker sa svojim najnovijim projektom Swan Lake Bath Ballet. Riječ je o

Prvo online natjecanje

SYDNEY – Umjetnici, a samim time i balet, nalazi se među najugroženijim industrijama koje je pogodila pandemija Covid-19. Brojne su predstave, premijere, gostovanja i natjeca

Najnovije vijesti na portalu:

Traži se balerina ili baletan

ZAGREB – Klub ritmičke gimnastike LEDA je u potrazi je za balerinom ili baletanom koji bi mlade ritmičke gimnastičarke podučavao klasičnom baletu. Kako smo već na ovoj strani

Onjegin opet na sceni

SPLIT -Baletna predstava Onjegin vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ova raskošna baletna romantičarska drama u izvedbi splitskog baletnog ansambla, u režiji

Stiže Spartak!

ZAGREB – Balet Spartak jedno od najpoznatijih djela Arama Hačaturijana premijerno će biti izveden 27. siječnja u zagrebačkom HNK u koreografiji Jiříja Bubeníčeka te u ko