Publika odabrala najbolje

Autor: //Datum objave: 31.12.2016.

RIJEKA – U foyeru HNK Ivana pl. Zajca jučer je održana svečanost dodjele tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja za sezonu 2015./2016. a prisutnima se obratio do jučerašnji v.d. intendanta Marin Blažević, te objavio kako je od sada i službeni intendant kazališta. Prisutnima je obznanio da je izabrana i nova ravnateljica baleta Maša Kolar, koja na funkciju stupa 1. rujna iduće godine, a do tada će obnašateljica dužnosti biti pomoćnica bivšeg v.d. ravnatelja baleta Balázsa Baranyaia.

 

Pored čestitki svim nagrađenima, Marin Blažević objasnio je da ove godine po prvi puta neće biti novčanih nagrada zbog gubitka glavnog sponzora. Čestitamo svim dobitnicima, kao i nominiranima iz svih sektora, a u daljnjem tekstu detaljnije ćemo se osvrnuti na nagrađene baletne umjetnike kao i na nominirane.

 

U sezoni 2015./2016. održane su tri baletne premijere. ”Sex” u koreografiji Balázsa Baranyaia, ”Evolucija plesa” u koreografiji Balázsa Baranyaia i Oksane Brandibure Kožul, te ”San ivanjske noći” u koreografiji i režiji Lea Mujić,a koji je ujedno bio i gost sezone.

 

Svi dobitnici nagrada, foto: HNK Rijeka

 

Nagradom za najbolje ostvarenje u baletnom programu nagrađeni su Daniele Romeo za ulogu u baletu ”Sex” i Marta Voinea Čavrak za ulogu Vile u baletu ”San ivanjske noći”. Najboljom predstavom u baletnom programu, izabrana je predstava ”San ivanjske noći” Williama Shakespeara u koreografiji Lea Mujića. Za cjelokupno ostvarenje prema odluci publike, u kategoriji svih predstava koje su se u toj sezoni održale u teatru Ivana pl. Zajca, što znači opera, drama, talijanska drama i svi koncerti, posebno smo ponosni da je prvu nagradu publike, a po riječima gospodina Marina Blaževića, u izuzetnoj prednosti u odnosu na druge predstave, uzela baletna predstava ”San ivanjske noći” Lea Mujića.

 

Pored toga Marin Blažević napomenuo je da se radi o izuzetnom umjetničkom ostvarenju te podsjeto da je ova predstava odigrana samo četiri puta i to prije 11 mjeseci, točnije u siječnju 2016, a s tim u vezi ta nagrada ima još veću vrijednost jer očigledno je da publika ne zaboravlja ono što je kvalitetno. Žao mu je što se ta predstava nije mogla obnoviti, kako u prošloj tako i u ovoj sezoni, te je na kraju izjavio da će sve učiniti da riječka publika ponovno vidi tu predstavu.

 

Pored izuzetne stručne kritike kako poznavalaca tako i ljubitelja baletne umjetnosti najvažnije je ipak da je publika upravo ta sa ovim jasno pokazala kakvu vrstu predstava i nivoa izvedbe želi i zaslužuje gledati. Nagradu je preuzela prvakinja baleta Marta Kanazir koja je za nas izjavila da je bila izuzetna privilegija i čast, ne samo za baletni ansambl nego i za cijeli teatar surađivati sa Leom Mujićem te se nada da će riječka publika imati priliku ponovno gledati nagrađeni balet i balete tog koreografa, ne samo u izvedbi našeg teatra, nego vjeruje da će se ponovno ostvariti uspješna suradnja u vidu gostovanja zagrebačkog baletnog ansambla kao što je publika imala priliku vidjeti i njegovu višestruko nagrađivanu baletnu predstavu ”Ana Karenjina”.

 

Valja još napomenuti da će do kraja sezone, već od 1. siječnja, Marta Kanazir biti angažirana kao članica zagrebačkog HNK te nećemo imati priliku vidjeti je u Rijeci do kraja ove sezone. Nadamo se da ovo nije nastavak trenda već poznatog osipanja kvalitetnih članova i vjerujemo da će se Marta sa 1. rujnom pod direkcijom nove ravnateljice baleta Maše Kolar, ponovno vratiti u svoju matčnu kazališnu kuću.

 

Kanazir je ovime pozdravila svoje kolege plesače koji više nisu dio riječkog baleta, ali koji su zalužni za visoku umjetničku razinu te rezultat ovog dijela, za koje je rekla da ova nagrada pripada i njima a to su Balint Rauscher, Owen Lane te Balázs Baranyai.

 

Već nagrađivani Svebor Zgurić, preuzeo je nagradu za najbolje baletno ostvarenje predstave ”San ivanjske noći”, te je izjavio da je to tehnički i umjetnički najteža i najzahtjevnija predstava koju je ansambl ikada radio, a ističe kako je stav publike ono najvažnije te da mu je drago što je publika tako glasala, izražavajući jasan stav koji imaju o postojanju baleta, te da smo mi svi tu na kraju za i zahvaljujući publici.

 

Nama je naglasio je kako je baletna predstava ”Orašar” u koreografiji Ronalda Savkovića i ove godine izvedena 5 puta te su sve predstave bile rasprodane.

Najnovije iz kategorije "Novosti":

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Počinje TREPS!

ZAGREB – TREPS plesni susreti, 19 po redu, počinju u petak, 12. travnja u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Članove ocjenjivačkog suda ove godine čine Ivana Bojanić, Ma

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda