Preminuo Veseljko Sulić

Autor: //Datum objave: 23.03.2023.

ZAGREB – Iz HNK Zagreb objavili su kako je 22. ožujka u Rio de Janieru preminuo Veseljko Sulić, veliki hrvatski baletni umjetnik koji se rodio 1929. u Pučišćima na Braču.Nakon II. Svjetskoga rata pohađao je slavnu baletnu školu Ane Roje i Oskara Harmoša, 1947., da bi već 1948. bio primljen u baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Stipendiju za London dobiva 1952., učiteljica mu postaje Audrey de Voss, a plesačka iskustva stječe u trupama Johna Cranka, Kennetha McMillana i drugih. Već iduće godine Sulić se pridružuje trupi Janine Charrat u Parizu gdje ostaje punih jedanaest godina.

U početku pleše u, dakako, manjim ulogama, no neprekidno i brzo napredujući već 1956. postaje Danseur Etoile u trupi Ballet des Etoiles de Paris. Diljem Europe Sulić solistički nastupa s tada najpriznatijim balerinama poput Ludmille Tcherine, Zizi Jeanmaire, Colette Marchand; nastupa u filmovima u Francuskoj i Njemačkoj, s Geraldine Chaplin snima i film za Francusku televiziju, a godine 1960. glavni je plesač u trupi Lido de Paris.

Koreografsku karijeru počeo je baletom Suite Lyrique u Parizu, zatim ubrzo zajedno s Jeanom Cocteauom, u Lyonu koreografira Kralja Edipa. Godine 1964. nekoliko mjeseci nastupa u Broadway Theatreu u New Yorku, istodobno pohađajući školu Marthe Graham, a kad mu je za nastup u Tropicani u Las Vegasu bio ponuđen tromjesečni ugovor, sudbina je htjela da taj angažman potraje idućih devet godina.

Usporedo s plesačkom karijerom, Sulić podučava klasični balet na University of Nevada u Las Vegasu, a također drži seminare za Professional Dance Teachers Association,Dance Masters of America i Dance Caravan diljem Amerike.
Godine 1972. osniva Nevada Dance Theatre, koja je od skupine nekoliko baletnih zaljubljenika prerasla u profesionalnu trupu nacionalne važnosti i za koju je koreografirao 51 balet, koja se danas zove Nevada Ballet Theatre.

Koreografsku karijeru Sulić je ostvario i u operama diljem Europe, Amerike i Južne Amerike. Od 1997. surađuje u Rio de Janeiru s Teatrom Municipal gdje je postavio balete Mantodea i Paradise garden, a za trupu Jovem Grčke pjesme. Otada i Na­cionalna baletna škola redovito izvodi La Barre u sklopu završne produkcije.

Na 51. splitskom ljetu baletni ansambl HNK Split izveo je The Best of Ve­seljko Sulić, retrospektivu šezdeset godina umjetničkog rada. Godine 1998. osmišljava i koreografira koprodukcijsku predstavu Kralj Edip (Veseljko Sulić- Pihilipp Glass- Jean Cocteau) HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara.

Veseljku Suliću dodijeljena je 1981. godine Nevada Governor’s Arts Award, nagrada za Istaknutog umjetnika. Sveučilište u Las Vegasu na koje­mu je osnovao Odjel za ples i na kojemu je klasični balet podučavao više od dva desetljeća 1987. godine dodjeljuje mu nagradu Distinguished Nevadan Award. Godine 1997. godine dobiva Community Art Award, a 1999. ulazi i u Le­gends Hall of Fame zbog zasluga utemeljenja Nevada Dance Theatrea. Vođa demokrata u Senatu Sjedinjenih Država, Harry Reid, dodjelju­je Suliću senatorsku nagradu i upisuje ga u Arhivu američkog Kongresa kao za­služnog umjetnika koji je doveo klasičnu umjetnost u Las Vegas, Nevada. Veseljko Sulić je prema vlastitim riječima bio zaljubljenik u balet i promovirao je tu umjetnost cijeloga života.

Najnovije iz kategorije "Umjetnici":

Odlazak bijele balerine

SPLIT – Na Facebook tranici Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu osvanula je u utorak kratka obavijest o gubitku bivše članice Baleta. – Posljednje zbogom Gorjani Raun

Oproštaj od kolega

ZAGREB – Na web stranici HNK Zagreb objavljen je dirljiv oproštaj od kolega plesača koji odlaze u mirovinu. Kako su napisali, u baletnoj su se dvorani oprostili od članova an

Preminuo Veseljko Sulić

ZAGREB – Iz HNK Zagreb objavili su kako je 22. ožujka u Rio de Janieru preminuo Veseljko Sulić, veliki hrvatski baletni umjetnik koji se rodio 1929. u Pučišćima na Braču.Nako

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda