Obilježen Dan baleta

Autor: //Datum objave: 05.11.2015.

ZAGREB – Jučer smo slavili Dan baleta u Hrvatskoj, koji je prigodno obilježen u zagrebačkom HNK-u okupljanjem članova Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU), te prezentacijom fotomonografije pod nazivom ,,Snaga pokreta“, autora Vladimira Vadjona i Vladimira Pondelaka, o značajnom hrvatskom baletnom velikanu Damiru Novaku.

 

Nakon uvodnog govora dobrodošlice predsjednik Društva Svebor Sečak govorio je o postignućima i uspjesima društva kojem je na čelu. Spomenuo je velike novosti domaće baletne scene: ove je akademske godine upisana druga generacija od petero studenata na prvu godinu Studija baletne pedagogije. Tina Zubović magistrirala je plesnu edukaciju na Royal Academy of Dance u Londonu- University of Surrey, a Andrej Barbanov završio je dodiplomski studij baletne pedagogije na Akademiji za glazbu, kazališnu i likovnu umjetnost u Chisinau, Republika Moldova.

 

Osim toga, pohvalio se kako Društvo financijski pomaže perspektivne mlade plesače. Među njima je Marijana Dominis koja je dobila financijsku pomoć za nastavak školovanja u Muenchenu, kao i Leda Šeparović koja se školuje na baletnoj školi u Stuttgartu. Osigurana su i sredstva za polaznice dvotjednog ljetnog baletnog seminara na Mađarskoj plesnoj akademiji u Budimpešti – Doru Kovač i Anamariju Marković, koja je na međunarodnom natjecanju Mia Čorak Slavenska 2014. dobila Nagradu Carlotta Grisi za najperspektivniju mladu balerinu.

 

Okupljeni su se podsjetili velikih događanja u baletu ove sezone: Edina Pličanić dobila je nagradu Tito Strozzi za ulogu Ane Karenjine, Lucija Radić nagrađena je Anom Roje, a Andrea Scifano Oskarom Harmošom. Edina Pličanić je ulogom Ane Karenjine u istoimenom baletu obilježila 20 godina umjetničkog djelovanja 19. studenog 2014. godine, dok je Tomislav Petranović ulogom Grofa Albrechta obilježio je 25. godina umjetničkog rada 30. listopada 2014. svečanom izvedbom Giselle. Oboje su odlukom ministrice kulture Republike Hrvatske Andree Zlatar Violić dobili status nacionalnih prvaka na prijedlog Stručnog povjerenstva za dodjelu naziva Nacionalnog prvaka opere, drame i baleta hrvatskog kazališta.

 

Prvaci baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Cristina Lukanec i Andrei Koteles 23. prosinca 2014. proslavili su 20. obljetnicu umjetničkog rada s predstavom Orašar – Evolution. Plesači Baleta HNK u Splitu Irina Čaban Bilandžić, Albina Rahmatullina i Artem Zhusov promovirani su u prvake Baleta HNK u Splitu. Splitski balet je obilježio osamdesetu obljetnicu od praizvedbe baleta Đavo u selu u Zurichu u koreografiji Pije i Pina Mlakara na glazbu Frana Lhotke. Plesna skupina HNK u Osijeku 25. travnja 2015. povodom obilježavanja 20. obljetnice svojeg postojanja premijerno je izvela balet Vragolasta djevojka.

 

Uz to je svečano predstavljena fotomonografija pod nazivom ,,Snaga pokreta“ ,u kojoj su ovjekovječena baletna postignuća, misli i nastupi jednog od najpoznatijih hrvatskih baletana i sportaša svih vremena Damira Novaka (1935.-2015.). Damir Novak rođen je 1935. godine u Zagrebu, gdje završava studij na Visokoj pedagoškoj školi i baletnu školu kod slavne Ane Roje. U Hrvatskome narodnom kazalištu angažiran je od 1946. godine, kao član baletnog ansambla, zatim kao solist 1956., a nešto kasnije postao je prvak Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Bio je direktor zagrebačkog Baleta u dva navrata; od 1972. do 1974. godine, a zatim od 1977. do odlaska u mirovinu 1981. godine. Ostvario je niz solističkih uloga te gotovo ne postoji repertoarni naslov izvođen na zagrebačkoj baletnoj pozornici u tome razdoblju, u kojemu nije interpretirao vodeću ulogu, svrstavši se među najistaknutije umjetnike koji su ostavili neizbrisiv trag kako na domaćoj tako i na inozemnoj baletnoj sceni. Gostovao je na svim hrvatskim baletnim pozornicama, diljem bivše države te u inozemstvu: Austriji, Češkoj, Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Japanu, Australiji, Indiji, itd. Svojim je umjetničkim radom trajno obilježio drugu polovicu 20. stoljeća hrvatske baletne umjetnosti te mu je 2008. godine dodijeljena Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo s područja glazbeno- scenske umjetnosti.

 

Damir Novak je bio i aktivan plivač te prvi put postao državnim reprezentativcem u skokovima u vodu s petnaest godina. Državni prvak s trometarskih skakaonica u bivšoj Jugoslaviji bio je kontinuirano godinama. Od tog je vremena u nekim sportovima povremeno ili kontinuirano bio u reprezentaciji punih 58 godina (gimnastika, rukomet, skokovi u vodu, tenis). Primjerice, u veteranskom je tenisu u kategoriji od 70 godina i više, 2006. godine osvojio titulu europskoga veteranskom prvaka i bio treći na svijetu.

 

Monografiju su predstavljali njeni autori: Vladimir Vadjon (autor teksta i urednik), Vladimir Pondelak (urednik fotografije i autor većine objavljenih fotografija) te Maja Đurinović sa Umjetničke akademije u Osijeku. Mogli bismo reći da je predstavljena monografija bitan korak u dokumentirani početak povijesti baleta u Hrvatskoj, kako same umjetnosti tako i značajnih hrvatskih izvođača čija imena i fascinantna ostvarenja ne smiju pasti u zaborav. Nadamo se da će hrvatska hrvatski balet nastaviti sa ovjekovječenjima svojih zvučnih imena.

Najnovije iz kategorije "Novosti":

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena baletnoj predstavi Peer Gynt

ZAGREB – Nagrada Tito Strozzi za kazališnu sezonu 2022./2023. dodijeljena je baletnoj predstavi Peer Gynt u izvođenju baletnog ansambla, orkestra i zbora Opere HNK-a u Zagreb

Orašar po Orlikowskom pleše se u Splitu

SPLIT – S čak deset izvedbi Orašara u prosincu i tri početkom siječnja, Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split obradovat će svoju publiku u predstojećim blagdanskim danima.

S Bolleom nastupaju i domaći plesači

MILANO – Jedan od najcjenjenijih baletnih umjetnika današnjice, poznat kao novi Nurejev, međunarodna plesna zvijezda Roberto Bolle na svom će ovogodišnjem gala koncertu ̵

Najnovije vijesti na portalu:

Odlazak bijele balerine

SPLIT – Na Facebook tranici Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu osvanula je u utorak kratka obavijest o gubitku bivše članice Baleta. – Posljednje zbogom Gorjani Raun

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena baletnoj predstavi Peer Gynt

ZAGREB – Nagrada Tito Strozzi za kazališnu sezonu 2022./2023. dodijeljena je baletnoj predstavi Peer Gynt u izvođenju baletnog ansambla, orkestra i zbora Opere HNK-a u Zagreb

Diptih iz Rijeke i Varaždina

SPLIT – „Sad i nikad više“ baletni je diptih Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke i HNK u Varaždinu koji će u ponedjeljak 27. studenog s početkom u 19.30 sa