Drama riječkog baleta

Autor: //Datum objave: 25.11.2016.

RIJEKA – Problemi će se pokušati riješiti. Zaključak je to nakon što su sinoć duže od tri sata razgovarali v.d. intendanta HNK Ivana plemenitog Zajca i plesači tog kazališta. Tri sata uzbudljivog razgovora tako nisu donijela ništa konkretno, osim niza obećanja.

 

U prostorima dvorane riječkog baletnog ansambla održana je sjednica kazališnog sabora na kojoj su prisustvovali članovi baleta i intendant Marin Blažević, a pozvani su bili predstavnici Grada Rijeke, Ministarstva kulture, Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika, te predstavnici medija i riječka kazališna publika, no malo tko od njih se odazvao pozivu.

 

Na samom početku baletni ansambl pročitao je pismo u kojem se očituju kako žele završiti ovu mučnu i tešku epizodu njihovog umjetničkog djelovanja i okrenuti se onome u čemu su najbolji, pružiti ljepotu baleta vjernoj i dugogodišnjoj riječkoj publici te vratiti riječki balet na mjesto kojem i pripada. Zahvaljuju se svima na razumijevanju i potpori u ovim kako kažu teškim trenucima.

 

Bivši ravnatelj baleta Balazs Branyai nije se pojavio na sjednici, jer je prije nekoliko tjedana tražio dozvolu da otputuje iz zemlje iz osobnih razloga. Plesače je njegov nedolazak iznenadio, jer je upravo on bio prava osoba koja bi mogla dati odgovore na neka goruća pitanja. Zbog toga je predsjednica sindikata Baleta Laura Orlić rekla kako je bivši ravnatelj u svom otvorenom pismu iznio cijeli niz netočnih informacija i objeda na račun baletnog ansambla. Pojasnila je i kako je vrlo važno da se zna kako iza anonimnog pisma poslanog Ministarstvu kulture ne stoje samo neki plesači, kako je u svom pismu insinuirao sad već bivši ravnatelj, nego svi članovi ansambla.

 

Uprava kazališta je zabunom poslala pismo ”Plesnom udruženju” a ne Hrvatskom društvu profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) da dođu na sjednicu. Time su povrijeđeni baletni umjetnici HNK Ivana pl. Zajca, jer im je sam intendant rekao da je balet isto što i ples, te da je riječki baletni ansambl dosada svašta plesao, a ne samo balet. No ansambl tvrdi da bez obzira što su baletni umjetnici ikada plesali, bilo balet ili ne, to ne umanjuje njihovu kvalitetu i oni su zaposleni prvenstveno kao baletni plesači. Ipak HDPBU poslalo je pismo u znak podrške riječkom baletnom ansamblu, uz opravdanje kako kažu da nisu mogli prisustvovati jer se istu večer u Zagrebu održavala dodjela nagrada Hrvatskog glumišta, te poručuju da probleme prvenstveno treba rješavati intendant.

 

Intendant nije znao kako nazvati plesnu obuću za balerine, pa je rekao baletne cipele, na što su svi nazočni ostali u šoku te su ga članovi baletnog ansambla ispravili da se ta obuća naziva špice. Naime, i to je dio problema – već duže vrijeme balerine nisu dobile nove špice jer, kako kažu, nema novca. Zbog toga one moraju odrađivati probe u starim špicama, te tako riskiraju ozbiljne ozljede.

 

– Glazbenici imaju violine kao instrument, dok su nama plesačima naš instrument naša tijela, koja su, nažalost, podložna godinama, starenju, ozljedama, i bez pravilnih uvjeta za rad može doći do težih ozljeda, a tu naše karijere mogu čak i završiti i kada smo jako mladi ljudi – rekao je Svebor Zgurić, solist.

 

V. d. intendanta Marin Blažević pokušao je plesačima objasniti trenutnu financijsku situaciju, tvrdeći kako nisu zakinuti samo oni, nego svi. Dodao je i kako je od srpnja do studenog proveo sate i sate razgovarajući s članovima baletnog ansambla, pokušavajući riješiti nagomilane probleme.

 

– Između ostaloga, baletni ansambl je jedini ansambl riječkog HNK-a kojemu je broj zaposlenih umjetnika u protekle dvije godine neprestano povećavan, naročito tijekom posljednjih pet mjeseci, ponekad i na račun drugih ansambala. Kad je riječ o prostoru HKD-a na Sušaku u kojemu je baletna dvorana, njegova obnova dogovara se u koordinaciji s Gradom Rijekom i za to ne može biti odgovorna Uprava kazališta.

 

Dodao je kako ne postoji nikakva specijalna urota protiv Baleta. Novca jednostavno – nema.

 

– Očigledno je da je dubina problema Baleta HNK u Rijeci puno dublja nego što su mnogi mislili, i još dublja nego što smo ovdje bili spremni jedni drugima priznati. Presudno je kako će se isplivati na površinu, kako će ovaj Balet izgledati za godinu, dvije. Ja ću dati koliko mogu od sebe. Za to postoje, naravno, određene granice, ali tu smo gdje jesmo, bitno je samo da krenemo naprijed – istaknuo je Blažević.

 

Zanimljivo je kako je odmah na početku sjednice intendant Marin Blažević pitao je li na presici netko od naših novinara. Kako smo zbog eventualnih neugodnosti koje bi naša novinarka mogla imati odlučili da ona ne potpisuje ovaj tekst, kao ni da se ne izjašnjava o tome da je prisutna, Blažević je nastavio sa saborom. Podsjetimo, upravo je naš portal prvi pisao o problemima baleta u Rijeci, a intendant je istaknuo kako je bilo nepotrebno da se anonimna pisma šalju Ministarstvu kulture i medijima. Očigledno su intendantu mediji krivi što unutar zidova svojeg kazališta nije uspio riješiti goruće probleme baletnog ansambla.

Najnovije iz kategorije "Novosti":

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Počinje TREPS!

ZAGREB – TREPS plesni susreti, 19 po redu, počinju u petak, 12. travnja u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Članove ocjenjivačkog suda ove godine čine Ivana Bojanić, Ma

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda