Cijeli svijet pleše balet

Autor: //Datum objave: 04.10.2016.

Jedan dan, pet baletnih kompanija, uživo i na internetu. Slogan je to kojim se reklamila ovogodišnji Svjetski dan baleta, na kojem će i ove godine svoje umijeće pokazati članovi plesnih ansambala nekih od ponajboljih svjetskih baletnih kompanija. Ova jedinstvena proslava plesa prilika je da publika iz prve ruke vidi koliko rada stoji iza članova ansambala, kao i koliko je volje i posvećenosti potrebno da bi se ušlo u svjetsku vrhušku, a osim plesnih točaka, svaka će kompanija gledateljima preko interneta pružiti uvid u ono što se događa, mogli bismo tako reći, iza kulisa same baletne predstave, od klasova i probi do priprema u backstageu.

 

Prva će se svijetu predstaviti australska kompanija The Australian Ballet, jedna od najuspješnijih na svijetu, s bogatim, pet desetljeća prikupljanim baletnim iskustvom. Sedamdesetak članova ansamba, koji godišnje izvedu i do 250 predstava te oko tisuću manjih nastupa, osim po vrhunskoj tehnici poznato je i po niskoj stopi ozljeda, zbog vlastite, izuzetne tehnike prevencije plesnih ozljeda.

 

Svijetu će se javiti iz svog sjedišta u Mebourneu, a internet stream s njihovim nastupima te dokumentarnim prikazom grupe trajat će čak dvadeset sati. Bit će to pravi maraton za baletomane.

 

Balet Macak u cizmama  u HNK Split

Balet, ilustracija, foto: HNK Split

 

Baletni majstor Boris Akimov predstavit će nam jednu od najvećih i najpoznatijih baletnih skupina na svijetu, Boljšoj balet, poznat po svom jedinstvenom stilu te karakterističnom istinskom virtuoznošću i fascinantim scenskim nastupom. Bogata povijest ove grupe istinski se očituje kroz zavidne uspjehe plesnih legendi poput Galine Uljanove, Vladimira Vasiljeva, Maye Plisetskaje i Ekatarine Maksimove, a nije na odmet spomenuti kako je upravo Boljšoj teatar prvi na svijetu uprizorio slavno djelo Pjotra I. Čajkovskog Labuđe jezero kao i znameniti Minkusov Don Quijote.

 

Hamlet, Heroj našeg vremena i slična, sada vrlo popularna djela, na njihovom su stalnom repertoaru kojeg je, nakon tridesetogidšnje slave umjetničkog direktora Jurija Grigorovića preuzeo majstor Akimov. Svetlana Zahkarova, Maria Aleksandrova i Ekatarina Krisanova samo su neki od vrhunskih umjetnika Boljšoj baleta koja će svijetu predstaviti svoje visoke umjetničke standarde na Svjetskom danu baleta, jedinstvenoj online plesnoj manifestaciji.

 

Četverosatnim programom iz Kraljevske kuće opere u Covent Gardenu javit će se Royal Ballet, odnosno britanski Kraljevski balet, jedna od velikih svjetskih baletnih kompanija. U njihovom ćemo nastupu moći vidjeti, uz samu umjetničku izvedbu, satove zagrijavanja i probe prije predstave, te tako steći uvid u zahtjevnost priprema uoči svake izvedbe, a kamere će nas odvesti i malo dalje, iza kulisa, na razgovor i ugodno druženje s članovima ansambla.

 

Najvažnija kanadska plesna skupina, Kanadski Nacionalni Balet, koji ove sezone slavi svoju 65.obljetnicu, predstavit će se nastupom svojih 70 plesača te vlastitim orkestrom. Kanadski balet poznat je po kvalitetnom vodstvu na čelu s umjetničkom direktoricom Karen Kain, vrhunskom umjetnicom koju se i danas smatra jednom od najvećih balerina svoje generacije. Kanadski je balet poznat po različitosti svog repertoara, odnosno, po spretnom snalaženju u dugačkim baletnim klasicima kao i djelima suvremenijeg usmjerenja. Iz ansambla je iznikao niz svjetski poznatih baletana i balerina, kao i vrhuška kanadske koreografije.

 

verdi-1

Balet, ilustracija, foto: HNK Split

 

Posljednji, no nimalo najmanje važan, je sastav Baleta iz San Francisca, najstariji profesionalni baletni sastav u Sjedinjenim Američkim Državama, te jedan od tri najveće američke baletne kompanije. Sa oko stotinu nastupa, kako u Americi tako i diljem svijeta, svake godine, San Francisco Ballet spada u jedne od najutjecajnijih svjetskih plesnih skupina. Osnovani 1933., plesači iz San Francisca u povijest plesa u Novom svijetu upisali su se prvom američkom izvedbom Labuđeg jezera. Misija im je, kažu, širiti radost plesa što je moguće većoj i različitoj publici diljem svijeta.

 

I oni će, kao i druge skupine, predstaviti svoj naporni radni dan i sve ono što je potrebno kako bi baletna predstava bila savršeno izvedena, a gledatelji ostali bez daha. A upravo je to i poanta ovogodišnjeg Svjetskog dana baleta – prikazati svakodnevni život i trud vrhunskih svjetskih umjetnika, te sve što uz to ide – odricanje, bol, ljubav prema umjetnosti i žrtva radi nje.

 

Svi nastupi moći će se pratiti putem jedinstvene web stranice worldballetday.com na kojoj se i sada mogu vidjeti i preuzeti zanimljivi arhivski video-materijali. Treba istaknuti kako će se uz pet vodiećih kompanija ovdje predstaviti i nekoliko manjih, no samo po opsegu i utjecaju, a nikako umjetničkoj kvaliteti.

 

Hong Kong Ballet, Queensland Ballet, West Australian Ballet, English National Ballet, Birmingham Royal Ballet, Scottish Ballet, Northern Ballet, Pacific Northwest Ballet, Houston Ballet, Boston Ballet, Miami City Ballet, Les Ballets de Monte Carlo i Nederlands Dans Theater sudjelovat će u ovom jedinstvenom i zanimljivom internetskom projektu, te nam predstaviti svoje plesače i plesačice, koreografe, najveće uspjehe i planove za budućnost.

 

Stoga se oboružajte brzom i stabilnom internetskom vezom, zauzmite svoju omiljenu fotelju i uživajte u ovom prekrasnom baletnom maratonu.

Najnovije iz kategorije "Novosti":

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Počinje TREPS!

ZAGREB – TREPS plesni susreti, 19 po redu, počinju u petak, 12. travnja u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Članove ocjenjivačkog suda ove godine čine Ivana Bojanić, Ma

Najnovije vijesti na portalu:

HNK nagradio najbolju balerinu

SPLIT – U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta u petak su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko

Sretan dan plesa!

Plesači diljem svijeta već tradicionalno, obilježavanju 29. travnja, Svjetski dan plesa. Dan je to kada je rođen jedan od najvećih reformatora plesa, Jeon Georges Noverre, pa je ta

Balet na glazbu vesterna i Metallice

RIJEKA – GRAND FINALE: The Turtle and the Phone Booth novi je naslov kojeg je Nadav Zelner osmislio za riječki Balet. Njegova će koreografija biti otplesana 16. travnja. Jeda