Kad je vrijeme da se plesači umirove?

Autor: //Datum objave: 05.09.2015.

Carla Fracci je prije nekoliko dana proslavila svoj 79. rođendan i ovaj mjesec još jednom zaplesala na pozornici. Roberto Bolle, njen upola mlađi kolega, sa svojih 40 godina ne pokazuje nikakve znakove završetka svoje plesne karijere. 2007. godine, u vrijeme kad je bio ravnatelj Rimske Opere, Bolle je kritizirao Fracci i govorio da je vrijeme da ode u mirovinu te da malo prostora ostavi i mladim plesačima, a ona mu je na to odgovarala da nikome ne oduzima posao jer je dobivala uloge primjerene njenim godinama.

 

Prestati ili ne – na to je pitanje teško odgovoriti. Riječ je o pitanju koje je vrlo osobno za plesača i subjektivno za publiku. Zasigurno se nitko ne bi složio da bi neki drugi umjetnik u trenutku fizičkog propadanja trebao prekinuti svoju karijeru, ali kod baleta je situacija drugačija. Puno plesača u dvadesetim godinama ne može zamisliti da u 40-ima mora napustiti pozornicu.

 

– I dalje ću plesati, dokle god sam u mogućnosti komunicirati ljepotu i emocije. Teško je reći kada ću prestati , ali nadam se da će taj dan biti što je dalje moguće – rekao je Bolle nedavno.

 

Nurejev, Barišnjikov, Ferri, Savignano, Fracci; svi su oni imali ono nešto posebno što baletnu profesiju čini umjetnošću , a ne samo sportskom aktivnosti. Fracci je, primjerice, Kitri zaplesala prvi put u 46.-oj godini, a zatim je sa Rudolfom Nureyevim zaplesala čak šest puta u samo sedam dana. Ničije tijelo nije vječno, pa tako ni tijelo Carle Fracci, a odabir „prikladnih“ uloga vrlo je subjektivno pitanje. Te su uloge često po mjeri i zato ne mogu biti remek djelo pa uvijek postoji rizik kojega uvelike smanjuje rad s vrhunskim suradnicima.

 

Almira Osmanović kao Carabossa, 2012. godine, na proslavi 35 godina umjetničkog rada, foto: Matko Biljak

 

Za mišljenje o tom problemu razgovarali smo s četiri naše balerine – Almirom Osmanović, koja se službeno umirovila prije nekoliko godina, Mirnom Sporiš, koja u dobi od 42 godine još ne razmišlja o umirovljenju. S nama je svoje promišljanje podijelila i zagrebačke balerina Pavla Pečušak.

 

– Svi bi mi plesali do smrti kad bi mogli, sigurna sam u to. Jedini je problem što tijelo više ne može, jer se naprosto potroši. Počnu problemi popraćeni bolovima i tada čarolija nestaje…. Na kraju si i sretan da više ne moraš prolaziti sve te muke, iskreno. Mi smo nekada imali beneficirani radni staž i morao si ići u mirovinu po sili zakona, a mislim da je to u redu. Balet je profesija mladosti i energije koju mladost donosi sa sobom. Zamislite kako bi izgledalo, recimo, Labuđe jezero, kad bi protagonisti bili pedesetogodišnjaci – pita se Almira Osmanović.
 
 
Ona je u mirovinu otišla s 43 godine,a od publike se oprostila plešući ulogu Gamzati u Bajaderi. Tada je plesala s velikim zadovoljstvom, priznaje, ali uz tablete protiv bolova. Zbog toga je svoje umirovljenje prihvatila s određenom dozom radosti, jer joj nije bilo zadovoljstvom plesati u tim uvjetima.

 

–  Bajadera je bila moja posljednja predstava iz klasičnog baleta, ali to nije značio kraj mom plesnom životu. Još sam dosta nakon umirovljenja plesala, ali u suvremenim koreografijama. S obzirom da sam i dalje u treningu, mogu još uvijek, ali nikako ne onom snagom i energijom kao nekada. Sad uživam tu i tamo nešto otplesati, posebno sa svojim studentima glume kojima predajem scenski pokret. Bavim se pedagoškim radom i koreografijom, u svemu tome zaista uživam, ali ništa se od toga ne da usporediti s onim zadovoljstvom kojeg sam osjećala dok sam plesala na pozornici, pred publikom – priznaje Almira.

 

Mirna Sporiš u Koreolabosu, foto: HNK Zagreb

 

Mirna Sporiš kaže kako joj kolege često govore da u razgovorima o mirovini jednostavno šuti. Priznaje da je tome tako jer je jedan od izuzetaka – plesala bi, kada bi to mogla, do smrti. Odlazak u mirovinu joj je nepojmljiv, kaže, jer osjeća da bi mogla još dugo biti na sceni.

 

– Ovo mi je 25 .sezona u HNK i mogla bih još toliko. Kad se uzme u obzir da plešem od pete godine, a sada su mi 42, onda je to dobar radni staž. Imala sam stvarno sreću i mogu biti zahvalna što me pratilo dobro zdravlje, bez većih povreda i mislim da je to jedan od bitnih faktora očuvanja tijela i produžetka karijere. Prekidi, kao što su roditeljstvo i granatiranje, nisu me omeli i uvijek bih se na scenu vraćala još snažnija i željna novih izazova – kaže Mirna.

 

Za nju kolege često govore da ima “radost plesanja”, a Mirna kaže kako je to zato što pleše s ljubavlju. Zato je pomisao da će morati u mirovinu, kada se donese novi zakon, užasava. U njenoj je dobi to ipak prerano, kaže, i trebalo bi uvesti da plesači odlaze u mirovinu tek u 45. godini. No, priznaje da je sve to jak individualno, jer kad dođe do situacije kada plesač mora odlučiti, bilo bi najbolje da razgovara s ravnateljem i da zajednički donesu odluku.

 

– Ima plesača koji već puno ranije ne mogu plesati. Tijelo ih ne služi. U svijetu jest trend odlaska sa 42 godine u mirovinu, ali ti plesači i dalje plešu po potrebi u repertoaru ili po projektima. Odrezati sjekirom karijeru jednog plesača koji je ostavio krv, suze i znoj na daskama nije humano ni ljudski. Jako sam emotivna, sva se dajem dok plešem. To jest moj životni put, poziv i ne vidim razloga sasjeći svu tu divotu, iluziju na sceni, pogotovo ako još mogu i ako me publika i dalje dolazi gledati – kaže Mirna.

 

Pavla Pečušak u Vragolastoj djevojci, foto: HNK Zagreb

 

Pavla Pečušak slaže se s kolegicom – kaže, odlazak u mirovinu je stvar individualne odluke. Puno je faktora koji na tu odluku utječu i nema zlatnog recepta kojim bi se mjerilo kada je plesač spreman otići sa scene.

 

– Svaki plesač dođe do točke kada osjeti da gubi fizičku snagu i da mu postaje veliki napor izvoditi stvari koje su prije koju godinu bez imalo napora izvodili. Karijera nam je kratka i intenzivna, tako da već u četrdesetima mnogi plesači razmišljaju o umirovljenju dok u drugim zanimanjima tada čovjek postiže puni potencijal – pojašnjava Pavla i dodaje kako je upravo to prokletstvo profesije: u trenutku kad plesači mentalno sazriju kao umjetnici, tijelo više ne može.

 

Svatko bi trebao plesati dok mu to pričinja zadovoljstvo, dodaje, i dok njegov nastup zadovoljava tehnički, te da je njegova pojavnost u skladu s ulogom koju interpretira. Odluku o umirovljenju trebali bi donijeti zajedno plesač i direkcija baleta, no to uglavnom nije tako. Postoje plesači koji ne znaju kada prestati, zbog čeka je komunikacija s direkcijom nužna.
 

– Kada solosti dođu u određene godine u baletnom repertoaru postoje uloge koje upravo traže iskustvo i prezentnost koju ćete rijetko dobiti od mladih plesača. Naravno da je izuzetno teško spoznati činjenicu da vas je vrijeme pregazilo i da ima puno ljepših mladih plesača koji su tehnički bolji od vas. No, to je činjenica s kojom se plesač mora pomiriti. Svaka sljedeća generacija plesača je sve bolja i bolja – smatra Pavla i ističe kako bi svatko sam trebao osjetiti kad je kraj. Odnosno, brzo se ispravlja, ne kraj nego prijelaz – iz aktivnog plesačkog u neko drugo zanimanje, vezano za ples ili ne.

 

– Plesač nikad ne prestaje plesati on nastavlja dalje samo u drugom obliku – smatra Pavla.

Najnovije iz kategorije "Novosti":

Promjene u Baletu?

ZAGREB – Jučer je malokoga ravnodušnom ostavila vijest da Dubravka Vrgoč napušta čelo zagrebačkog HNK. Mnogo je bilo glasova koji su se bunili protiv nje proteklih godina, bi

Objavljene nominacije

RIJEKA, SPLIT, ZAGREB, OSIJEK – Objavljene su nominacije za najvrjedniju hrvatsku kazališnu nagradu – Nagrade hrvatskog glumišta za 2021. godinu Baleti HNK Split i Rije

Upisi u Baletnu početnicu

RIJEKA- Baletno-plesni studio RKM „Kamov“ uz svoj standardni edukacijski program i radionice za djecu i mlade od 14 do 25 godina, ove godine pokreće i novi program namijenjen odras

Najnovije vijesti na portalu:

Posve novi Orašar

OSIJEK – U petak nam je krenula zimska čarolija – radi se o, naravno, premijeri novog Orašara u Hrvatskom narodnom Kazalištu u Osijeku. Koliki je interes publike ne mor

Preminuo Nicolae Vasc

ZAGREB – Baletni svijet danas je potresla vijest kako je preminuo baletan Nicolae Vasc. Rođen je 14.10.1961. u Zlatnom u Rumunjskoj, piše balet-grisi. Baletnu je školu u Cluj

Esmeraldom počinje sezona

SPLIT – Četiri izvedbe baleta Esmeralda u Hrvatskom narodno kazalištu Split sljedećeg tjedna otvaraju sezonu klasičnog baleta u splitskoj nacionalnoj kazališnoj kući. Esmeral