Problemi u zagrebačkom Baletu

Autor: //Datum objave: 25.10.2012.

ZAGREB – U redove baletnog ansambla HNK ovaj se tjedan uvukao veliki nemir i nervoza, a razlog tome je što njihova predstavnica u Kazališnom vijeću HNK – Mihaela Devald – podržava ostanak intendantice Ane Lederer i šefice Baleta te nacionalne prvakinje Irene Pasarić u HNK, s čime se dio baletana i balerina ne slaže. Ovdje se, međutim, ne radi samo o osobnim preferencama prema ovom ili onom direktoru, vec je kontekst prijepora – koji se dogadja u jeku izbora za novo vodstvo HNK – puno složeniji i ozbiljniji.

 

Baletni ansambl zagrebačkog HNK na plaći trenutno ima 15 prvaka. Od njih petnaest samo petero izvršava svoj ugovor, odnosno pleše glavne role. Ostali to ne čine, jer zbog godina i povreda – ne mogu. Ali zato i dalje primaju visoku plaću. Višu od njihove prima samo Irena Pasarić koja je i dalje nacionalna prvakinja, a ne pleše, iako pravilnikom HNK status nacionalnog prvaka nije uređen kao počasna, već kao aktivna kategorija.

 

 – Problem je što plesači nemaju beneficiran radni staž. Zato u kazalištu sada rade ljudi stariji od 50 godina, koji ne mogu otići u mirovinu. Oni se vuku, teret su kući jer ne mogu raditi, te uzimaju mjesta mladim plesačima. U raznim zemljama svijeta postoje drugačija rješenja, recimo u Njemačkoj se stariji plesači tijekom dvije godine prekvalificiraju za neko drugo radno mjesto. No, kod nas se takvo što nažalost ni ne može ostvariti, jer su zakoni vrlo jasni i idu na štetu plesača – smatra slavni koreograf Milko Šparemblek.

 

Naša priznata balerina i dojučerasnja šefica splitskog Baleta Almira Osmanović smatra da je situacija alarmantna.

 

-S 43 godine bi plesaci bi trebali ići u mirovinu, jer nakon toga dolazi do problema. Situacija se hitno mora mijenjati, ali ne tako da se plesači bace na cestu – ističe Almira Osmanović.

 

Mihaela Devald, koja bi prema interpretaciji Osmanović, zapravo slijedeće godine trebala u plesačku penziju sad kroji kadrovsku politku u HNK. Jer, ukoliko Irena Pasarić misli da Devald može iznijeti glavnu ulogu, zašto joj je sama nije u posljednje vrijeme nije dala?

 

HNK Zagreb
 

Članovi baletnog ansambla s kojima smo razgovarali kažu kako nitko od njih ne želi da Ana Lederer ostane intendantica, a Irena Pasarić direktorica Baleta. Sutra će imati sastanak sa svojom predstavnicom Mihaelom Devald, kako bi im ona objasnila što se točno događa.

 

Javnosti je poznato anonimno pismo koje su u svibnju medijima uputili neki plesači, tužeći se na uvjete rada. Činjenica je da zagrebački Balet ne odlazi na gostovanja, da reciklira predstave iz godine u godinu i zapošljava inozemne koreografe koji skupo naplaćuju svoje predstave. Čini se da su tu na stvari dvostruki kriteriji: Dinku Bogdaniću se kao argument zašto ne bi trebao raditi koristi činjenica da je zlostavljao balerinu Nikolinu Bosnar, a o tome da je “kućni koreograf” Derek Deane zlostavljao mladog plesača Engleskog nacionalnog baleta Daniela Jonesa u našoj se javnosti ne govori. Naime, Daily Mail izvijestio da je Jones optužio Deanea za uznemiravanje u vrijeme kada je nastupao u njegovoj produkciji baleta Giselle. Postavlja se pitanje: ako se domaćeg “umjetnika-zlostavljača” neće zaposliti, zašto će se to učiniti sa stranim? Zanimljiva je i Deaneova cijena: Nacional je objavio kako je navodno njegova Trnoružica koštala 2,5 milijuna kuna, a on je dobio honorar od 40 tisuća eura. Naši izvori kažu da ansambl s njim teško radi, dok, recimo Youri Vamos, koji je napravio sjajnu Coppeliju, ne dobiva puno prilika iako zagrebačkom Baletu strašno leži njegov način rada.

 

U svjetlu svega što se u Baletu HNK događa već godinama, od kad je Irena Pasarić stupila na njegovo čelo, pitanje je zašto Mihaela Devald ignorira želje kolega i glasa za postojeću upravu. Naši anonimni izvori u kazalištu kažu kako je situacija jasna: ne bi joj odgovaralo da sutra dođe novi direktor i postavi pitanje o tome zasto ona i devetero kolega ima status prvaka, a prvaci zapravo više nisu. Plesačima je jasno da Mihaeli Devald ne bi odgovaralo da je sutra netko s punim pravom sruši u status člana ansambla ili da joj ponudi otpremninu.

 

Stanje u Baletu HNK, u kojem ogroman dio plesača koji doista plešu ima ugovor od godinu do dvije i to s malom plaćom, daleko je od dobrog. Pitanje koje se nameće vrlo je jednostavno: kad Mihaela Devald u ponedjeljak bude glasala za opciju Lederer-Pasarić, hoće li voditi računa o interesima ansambla i hrvatskog baleta općenito?

 

Najnovije iz kategorije "Novosti":

Počinje Treps

ZAGREB – 17. TREPS festival plesa održat će se od 25. do 27. studenog s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasični balet, suvremeni ples, 

Balerina u vrtiću

SPLIT – Bilo je to zanimljivo kasno poslijepodne u Dječjem vrtiću „Cvit Mediterana“ u Splitu. Eva Karpilovska, prvakinja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, koreografkinj

Uskoro počinju 19. Dani plesa

  SLAVONSKI BROD – Plesnu predstavu Venatus u koreografiji Aarona Koka Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split 5. listopada izvest će Balet Hrvatskog narodnog kazališta

Najnovije vijesti na portalu:

Dodijeljene nagrade

ZAGREB – Trešnjevačka plesna scena Centra za kulturu Trešnjevka po sedamnaesti je put okupila plesne skupine iz cijele Hrvatske na TREPS festivalu plesa od 25. do 2

Počinje Treps

ZAGREB – 17. TREPS festival plesa održat će se od 25. do 27. studenog s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. U kategorijama klasični balet, suvremeni ples, 

Barišnjikovu dodijeljeno priznanje

LONDON – Royal Academy od Dance u četvrtak je dodijelila svoje najvažnije priznanje Nagradu krunidbe kraljice Elizabete II., Mihailu Barišnjikovu. Nagradu mu je predala kralj