Neobična balerina

Autor: //Datum objave: 06.01.2016.

Maria Kočetkova (31) je bez sumnje jedna od najzanimljivijih i najneobičnih umjetnika današnjice. Kad se zastori spuste, ova ruska balerina iz savršene se plesačice pretvara u ležernu, opuštenu i vrlo zabavnu osobu. Iako su joj za vrijeme školovanja govorili da je preniska i da nema dovoljno dugačak vrat, Mašu to nije nimalo obeshrabrilo. Trenutno pleše u American Ballet Theatreu (ABT).

 

Tome je prethodilo plesanje u Royal Balletu i Engleskim nacionalnim baletom u Londonu, Kochetkova je balet trenirala osam godina u Moskovskoj državnoj akademiji koreografije (MGAH), u klasi Sofije Golovkine. Prvakinja San Francisco baleta bila je 2007. godine, sve dok se 2015., kao baletna prvakinja, nije pridružila ABT-u.

 

Njezin klasični repertoar uključuje Giselle u Giselle, Aurore u Trnoružici, Kitri u Don Quijoteu, Julije u Romeo i Julija, Odette i Odilije u Labuđem jezeru, Klare i Sugar Plum Fairy u Orašaru, kao i glavnu uloga Alise u Alisi, ali i brojne druge sporedne, ali ništa manje značajne uloge.

 

Višestruko je nagrađivana, a njene nagrade i priznanja uključuju nagradu Isadore Duncan za ulogu Giselle i medalje na međunarodnim baletnim natjecanjima u Seulu (zlato, 2005), Rimu (zlato, 2005), Rieti (zlato, 2005), Luksemburgu (zlato, 2003), Varni (Silver i Press nagradu žirija, 2002), Moskvi (bronca, 2001), a dobitnica je nagrade “Prix de Lausanne” 2002. godine.

 

Maria Kočetkova, foto: Facebook

Iako na prvi pogled djeluje vrlo graciozno, otmjeno i elegantno, poput prave balerine, ono što ju izdvaja od njenih baletnih kolegica je neobičan i vrlo ležeran stil života. Kočetkova je svoja i to vrlo jasno zrači iz njenih profila na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr) koje uređuje sama i putem kojih sa svojim obožavateljima gotovo svakodnevno dijeli stvari iz privatnog života.

 

Prva je balerina koja aktivno koristi svoj Twitter profil, kao i ostale profile na društvenim mrežama, a samo njen Instagram profil broji 120 000 pratitelja. Kroz svoje fotografije i prikaz vlastite životne svakodnevice nastoji demistificirati svijet baleta, probi i projekata na kojima radi.

 

Ako pogledate neki od njenih profila, vidjet ćete koliko zanimljiv i zabavan život vodi. Posebna je, neobična i ima vrlo zanimljiv modni izričaj. Kad je u pitanju moda, ili je u tajicama i hulahopkama ili u polka dot hlačama, uz velike naočale kao modni dodatak.

 

– Volim spojiti nespojive stvari, to mi daje određenu dozu zadovoljstva. Na kraju dana, to je moj život – često ističe Maša, koja je nedavno kreirala i lansirala kolekciju odjeće. Riječ je o majicama na kojima se nalaze otisci njenih rukom pisanih poruka.

 

Svojim obožavateljima često govori kako joj je najvažnije istraživati svijet oko sebe, te neprestano rasti i razvijati se kao osoba.

 

– Balet nije samo Labuđe jezero. Umjetnici nisu samo plesači. Treba se zanimati i za druge stvari, a ne samo ples. Uz karizmu možete daleko dogurati. Na pozornici ništa ne možete sakriti, a ako ono nešto nemate u sebi, to će odmah isplivati na površinu – tvrdi Maša.

Najnovije iz kategorije "Velika baletna imena":

Priča o Margareti Froman

Prije samo nekoliko dana, točnije 16. siječnja 2021. godine napunilo se 100 godina od dolaska Margarite Froman u Zagreb. Ova teška godina koja je iza nas okupirala je naše misli dr

Obljetnica rada Mirne Sporiš

ZAGREB – Prvakinja Baleta Mirna Sporiš ove sezone obilježava 30. obljetnicu umjetničkoga rada ostvarenog u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Počela je plesati s pet go

Preminuo Miljenko Vikić

DUBROVNIK –  Ova turobna 2020. godina oduzela nam je tolika zadovoljstva jednostavnog života i mada joj se ipak nazire kraj neumoljivo nas pogađa i dalje. Jučer je u 89.

Najnovije vijesti na portalu:

Dodijeljene nagrade Roje i Harmoš

ZAGREB – Dobitnici ovogodišnjih nagrada Ana Roje i Oskar Harmoš su Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves. Na dodjeli nagrada se nisu pojavili, jer su oboje pozitivni na

Mačak seli na jug

ŠIBENIK – Jedan posebni mačak kreće u subotu, 25. lipnja iz Osijeka put Šibenika. Naravno riječ je o baletu skladatelja Bruna Bjelinskog” Mačak u čizmama”. S tim

Praizvedba u HNK

ZAGREB – Valentina Turcu, nagrađivana koreografkinja i redateljica koja je bila nominirana za prestižnu baletnu nagradu Kyoto Prize, upustila se u novu pustolovinu stvarajući