Kraj Tsiskaridzeove karijere?

Autor: //Datum objave: 10.06.2013.
MOSKVA – Vodstvo Boljšoja donijelo je odluku: u ansamblu više nema mjesta za baletana Nikolaja Tsiskaridzea. Otkaz nije došao neočekivano, jer je još u veljači direktor teatra Anatolij Iksanov novinarima rekao da se nada kako će Tsiskaridze otići dobrovoljno. Mjesecima se ništa nije događalo, ali očito je da se u međuvremenu samo tražio način da se baletana otpusti. Nekoć velika zvijezda Boljšoja, očito je postala problem zbog svojih nesmiljenih kritika matičnog kazališta.
 
Glasnogovornica kazališta Katerina Novikova, medijima je u subotu kratko rekla da Tsiskaridzeov ugovor traje do 30. lipnja, te da nakon toga neće biti produžen.
 
-Imao je jednogodišnji, kratkoročni ugovor. On ističe krajem ovog mjeseca, a vodstvo Boljšoja je odlučilo ne produžiti ga – istaknula je Novikova bez daljnih objašnjenja.
 
No, Tsiskaridze neće ostati prekriženih ruku. Odavno je najavio da se sprema na pravnu bitku s Boljšojem zbog svojeg ugovora, a odlazio je na neka predavanja na Pravnom fakultetu da bi što bolje shvatio kako postupiti.
 
– Nisam uzrujan, jer znam da je sve ovo smišljeno da se od mene napravi budala. Znao sam što će se dogoditi. Opera Princ Igor bila je promašaj, a najbolje što mogu učiniti je da skrenu pozornost na druge stvari u kući – rekao je ruskim medijima Tsiskaridze u subotu, na dan kad je opera premijerno izvedena.
 
Njegovi obožavatelji najavili su da će u subotu, 15. lipnja, prosvjedovati ispred kazališta kako bi izrazili svoje neslaganje s odlukom vodstva Boljšoja.
 
Tsiskarizdeov otkaz dolazi pet mjeseci nakon napada na Sergeja Filina, umjetničkog direktora kazališta, koji je ispred svog doma napadnut kiselinom. Iako su mnogi za zlodjelo sumnjičili Tsiskaridzea, uhićen je drugi baletan, Pavel Dmitričenko, koji je priznao napad. Direktor Iksanonov od samog je početka isticao kako je posve siguran da Tskiskaridze nipošto nije odgovoran za napad, ali ga je optužio da potkopava vodstvo kazališta.
 
Točno je da Tsiskaridze nikad nije oklijevao kritizirati upravu, a jednom je prilikom izjavio da je uloženo 760 milijuna dolara u renoviranje kazališta, a ono nakon toga izgleda kao turski resort hotel. Osim toga, temperametni plesač nikada nije skrivao svoje ambicije: sebe je vidio na mjestu umjetničkog direktora.
 
Nikolai Tsiskaridze, izvor: dance.net.
 
 
Nakon napada na Filina, Tsiskaridze je dao nekoliko vrlo kritičnih intervjua, nakon čega je primio dvije službene opomene od kazališta. U jednom od tih intervjua istaknuo je da je napad na Filina dokaz da se atmosfera u kazalištu toliko pogoršala, da je očito da vodstvo treba biti smijenjeno.
 
Podsjetimo, Iksonov je u veljači, razgovarajući s novinarima, rekao da nema pravnu osnovu za otpuštanje Tsiskaridzea te da se nada da ovaj će on otići dobrovoljno. Tada je tvrdio da je baletan stvorio negativnu atmosferu u teatru koja je dovela do tragedije.
 
– On je trebao otići u mirovinu prije više od godinu dana. No, ja ga ne mogu umiroviti, jer je prema ruskim zakonima riječ o doživotnom ugovoru. Zapravo, on legalno može ostati u kazalištu do stotog rođendana, ako ne i dulje – rekao je tada Iksanov. Zanimljivo je da su novinari u subotu podsjetili Katarinu Novikovu na tu izjavu. Pitali su što se točno u zakonu promijenilo, pa da odjednom Tsiskaridze može dobiti otkaz, ali ona se odbila izjasniti o tome.
 
Nakon objave vijesti neki su ustali u obranu Tsiskaridzea. Među njima je balerina Anastasia Volochkova, inače Dmitričenkova supruga, koja je 2003. godine dobila otkaz u Boljšoju jer je bila “previše teška za podizanje”.
 
– Kolja Tsiskaridze nema nikoga tko bi ga zaštitilo u ovoj situaciji. Cijeli svoj život dao je kazalištu, a sad je posve sam. Nema nikoga tko bi ga zagrlio – napisala je na Twitteru.
 
Nikolaj Tsiskaridze, koji u dobi od 39 godina napušta Boljšoj, više od dva desetljeća bio je jedna od velikih zvijezda kompanije, a proteklih je nekoliko godina radio i kao pedagog. Nositelj je naziva Narodni umjetnik SSSR-a, koji se dodjeljivao za iznimna postignuća u umjetnosti. Iako se približava kraju svoje plesne karijere poznato je da ima velike obožavatelje među moskovskom elitom.
Najnovije iz kategorije "Inozemne vijesti":

Dokumentarac o obnovi pačke Ane Pavlove

LONDON – Poznati britanski Muzej Londona, smješten u istoimenom gradu, objavio je snimke na kojima gledatelji mogu vidjeti na koji se način restaurirala baletna haljina

Balet u kadi

Mišljenje da ograničenja potiču kreativnost nedavno je u velikom stilu potvrdio novozelandski koreograf Corey Baker sa svojim najnovijim projektom Swan Lake Bath Ballet. Riječ je o

Prvo online natjecanje

SYDNEY – Umjetnici, a samim time i balet, nalazi se među najugroženijim industrijama koje je pogodila pandemija Covid-19. Brojne su predstave, premijere, gostovanja i natjeca

Najnovije vijesti na portalu:

Balet za djecu

RIJEKA – Kroz plesni pokret će uskoro na pozornici riječkog HNK Ivana pl. Zajca oživjeti bezvremenski lutak Pinocchio i to kao balet za djecu čiju koreografiju, koncept i dra

Otplesana Kraljica

OSIJEK – Povijest i budućnost Hrvatskog baleta piše se u Osijeku. Ovo jest, na prvi pogled pretenciozno, no svi oni koji su bili prisutni na sinoćnoj svjetskoj praizvedbi bal

Riječki Romeo i Julija u Švicarskoj

RIJEKA – Balet HNK Ivana pl. Zajca i ove godine nastavlja osvajati europske pozornice, pa već u siječnju bilježe još jedno značajno međunarodno gostovanje. Ovoga puta gostuju